Vad äter astronauter?

Förr åt astronauter bara frystorkad mat. I dag är maten lite mer varierad. Men det finns inget kylskåp på rymdstationen ISS, så all mat måste vara konserverad.
´
Publicerad
2018-05-22
Dela artikel:

Maten som astronauterna tar med sig till rymden har blivit bättre sedan människan först började åka till rymden. Men maten kan inte jämföras med den vi lagar hemma eller får på restauranger. Tyngdlösheten som astronauterna utsätts för på rymdstationen ISS gör att all mat måste vara inkapslad - annars flyger den iväg. Om mat och dryck flyger runt på rymdstationen kan viktig utrustning skadas.

Så här kan mat serveras på rymdstationen. Kardborreband och magneter håller fast maten på brickan. Foto: Nasa.

Dryck och soppa serveras i plastpåsar med ett sugrör i öppningen. Frystorkad fast föda blandas med vatten. Sedan klipper man upp påsen och äter med kniv och gaffel. Det sitter kardborreband eller magneter på besticken för att hindra dem från att åka i väg. Smulig mat väljs ofta bort, eftersom den lätt flyger iväg. Maten behöver vara lite kladdig för att den ska stanna kvar på besticken. Astronauterna har tillgång till ugn om de vill värma sin mat.

I början av astronauternas rymdresor föredrar de ofta kryddstark mat. Det beror på att smaklökarna trubbas av hos personer som utsätts för mikrogravitation. Efter några dagar i rymden brukar kroppens smaklökar återgå till sitt normalläge.

Astronauterna kan i viss mån bestämma vad de vill äta i rymden. Vår svenske astronaut Christer Fuglesang ville ta med renkött för att bjuda på de övriga astronauterna på ISS under sin första rymdresa. Men Nasa vägrade och hänvisade till att det skulle vara "för konstigt att äta jultomtens släddragare så nära jul". Ladda ner Christer Fuglesangs meny från hans första rymdresa (PDF)

Se när Christer Fuglesang leker med vatten på den internationella rymdstationen ISS.