Upptäck rymden hero
Nasa
Upptäck rymden

Hur blir man astronaut egentligen?

Upptäck rymden

Upptäck rymden är Rymdstyrelsens faktabank. Här kan du läsa om allt från exoplaneter till Sveriges första satellit.
Webb teleskopet
NASA GSFC/CIL/Adriana Manrique Gutierrez

James Webb-teleskopet

Förväntningarna på James Webb-teleskopet är skyhöga. Med nya observationer i infrarött ljus hoppas forskarna kunna se urgamla stjärnor från universums barndom och upptäcka planeter med liknande egenskaper som jorden. Kanske kan vi till och med få svar på frågan om vi är ensamma i universum.

ISS svävande över jorden
NASA
20 år i omloppsbana

Den internationella rymdstationen

På den här sidan kan du lära dig allt om den internationella rymdstationen, ISS.

400 kilometer ovanför jorden ligger en kombinerad arbetsplats och bostad i omloppsbana. Den internationella rymdstationen används som forskningslaboratorium och är bebodd året runt av astronauter från hela världen. Dagligen bedrivs värdefull forskning ombord – framförallt om hur människokroppen påverkas av långvarig rymdvistelse.

Den internationella rymdstationen har varit konstant bemannad sedan år 2000.

Solen
Peter Rosén

Rymdstyrelsens astrofototävling 2020/2021

Rymdstyrelsen arrangerade en astrofototävling för alla rymdälskare i samarbete med Stockholms stad, Kamera & Bild, Astronomisk Ungdom samt Populär Astronomi.

Rymdbloggen

Artiklar

Rymden för de yngre

Rymden för de yngre

Här hittar du våra olika webbserier och annat kul för barn och ungdomar. Material för lärare och skola hittar ni under sidan för utbildning.

Sverige i rymden

Visste du att det finns en rymdbas i Sverige? Och att det finns massor av svenska satelliter? Lär dig mer om rymdnationen Sverige här.