Lär dig av de bästa

Pluggar du något rymdrelaterat på högskola eller universitet? Ta chansen och gör praktik på några av världens bästa rymdorganisationer.
´
Publicerad
2018-05-16
Dela artikel:

Gör praktik på amerikanska Nasa

Rymdstyrelsen har ett avtal med National Aeronautics and Space Administration (Nasa) i USA om att ge 2 svenska studenter möjlighet att delta i Nasas International Internship Program (Nasa I2) på ett av Nasas center under en vårtermin. Rymdstyrelsen står för kostnaden för själva praktikplatsen (tuition). Studenten betalar själv övriga kostnader som rese- och visumkostnader, mat och logi. Terminen är ca 16 veckor lång och startar i början av januari. Dessa praktikplatser lyses ut på Rymdstyrelsens webbplats varje vår. 

Läs mer om hur processen brukar gå till.

 

Gör praktik på den europeiska rymdorganisationen Esa

Som svensk medborgare finns det ett antal möjligheter att göra olika typer av praktik inom European Space Agency (Esa):

Young Graduate Trainee

YGT står för Young Graduate Trainee och är ett program för dig som nyligen har tagit din examen. Programmet sträcker sig över ett år och ger möjlighet till värdefull arbetslivserfarenhet inom rymdområdet. Programmet riktar sig till ingenjörer, fysiker, biologer, hälsovårdsspecialister samt ekonomer och jurister. Ansökningen till YGT-programmet öppnar i mitten av november och håller öppet en månad. Varje år väljs ca 80 personer ut att delta i programmet. De flesta sökanden har en examen på Magisternivå. Intervjuer hålls vanligtvis i februari och mars. Därefter väljs personer ut inom respektive område av de olika avdelningarna inom Esa. 
Notera att du måste ha erhållit din examen innan du börjar jobba på Esa som en YGT. Du måste också vara medborgare i ett av Esas medlems eller samarbetsländer. För mer information, besök Esas webbplats.

Studentpraktik

Studenter inom Esas medlems- eller samarbetsländer ges också möjlighet att kunna göra studentpraktik hos Esa. Ansökande personer bör vara i slutet av sin utbildning. Många studenter tar det här tillfället i akt och skaffar underlag till sitt examensarbete. Möjligheter finns på flera av Esas center. Du bör fundera igenom inom vilket område du vill göra din praktik och sen ansöka via ett online-formulär direkt till det center där du vill bli placerad. Mer information om urval och hur processen går till.

Research Fellowships

Har du nyligen disputerat har du möjlighet att söka till Esas ”Postdoctoral Research Fellowship Programme” (medborgarskap i ett av Esas medlems- eller samarbetsländer krävs). Det är ett program som sträcker sig över två år. Du kan skicka in ansökan löpande under året, men urvalsprocess börjar normalt i oktober. Information om antagningskrav och ansökningsblankett.

 

Praktik på Rymdstyrelsen?

Rymdstyrelsen är en liten myndighet som har väldigt svårt att ta emot praktikanter. Om du söker praktikplats på andra platser än de ovan kan du vända dig till något av Sveriges rymdföretag.