Sveriges förste astronaut

Den 9 december 2006 blev Christer Fuglesang den förste svenska astronauten i rymden. Christer genomförde två resor till den internationella rymdstationen ISS som astronaut. Han har sedan dess fått sällskap som svensk i rymden av den svensk-amerikanska Nasa-astronauten Jessica Meir som påbörjade sin första rymdfärd den 25 september 2019.
´
Publicerad
2018-03-05
Uppdaterad
2018-03-05
Faktagranskad av
Filip Svensson, kommunikatör
Dela artikel:

Christer Fuglesang föddes i Stockholm den 18 mars 1957. Efter att tagit studenten vid Bromma gymnasium 1975 var han säker – det var naturvetenskap som han ville syssla med.
- Jag tyckte alltid att det var roligt att studera, men jag hade ingen tanke på att försöka bli astronaut som ung, säger Christer.

Efter att ha studerat teknisk fysik vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm disputerade Christer i experimentell partikelfysik vid Stockholms universitet 1987. Fem år senare blev han även docent. Christer arbetade då vid den internationella forskningsorganisationen Cern, som ligger i Schweiz.

2003. Christer tar på sig sin specialdräkt inför sin undervattensträning i Neutral Buoyancy laboratory på Nasa Johnson Space Center i Houston. Foto: Nasa

Esa letar efter tio astronauter

År 1990 ringde en vän till Christer med ett oväntat förslag. Vännen hade sett en annons i en dagstidning som berättade att den europeiska rymdorganisationen Esa nu letade efter tio astronauter till kommande rymdresor. Christer tog chansen och skickade in sin ansökan till den svenska myndigheten Rymdstyrelsen. Utöver Christer så tyckte 293 andra svenskar också att det vore roligt att bli astronaut, så den svenska urvalskommittén med Dag Linnarsson i spetsen hade ett gediget jobb framför sig. Rymdstyrelsen valde ut fem kandidater från Sverige som sedan skickades in till Esa. Plötsligt en dag i maj 1992 fick Christer ett telefonsamtal av Rymdstyrelsen. ”Du har blivit utvald”.

Astronautträningen börjar

Christer fick sin grundträning på European Astronaut Center som ligger i Köln, Tyskland. I mitten av 1993 valdes Christer ut som reservastronaut till uppdraget Euromir 95. Huvudastronaut var den tyske Esa-astronauten Thomas Reiter, som också genomförde uppdraget. Christers träning fortsatte istället och 1996 flyttade han till Houston, Texas i USA för att fortsätta sin träning inom Nasas astronautprogram. Christer blev den förste europeiske astronauten med både rysk och amerikansk utbildning.

Rymdfärjan Discovery lämnar startplatta 39B klockan 20:47:35 lokal tid. Inuti sitter Christer Fuglesang. Foto: Nasa

Den första rymdresan

Den 9 december 2006 satte sig Christer Fuglesang i Nasas rymdfärja för att som förste svensk fara ut i rymden. Slutdestinationen var den internationella rymdstationen ISS, som ligger i omloppsbana runt jorden på 400 kilometers höjd.

Två dagar senare genomförde Christer sin första rymdpromenad. Uppdraget var att fortsätta att bygga klart den internationella rymdstationen. En andra planerad rymdpromenad genomfördes ytterligare två dagar senare. Vid denna rymdpromenad upptäcktes ett fel på rymdstationens solpaneler. Panelerna kunde inte veckla ut sig som de skulle. Därför genomfördes en tredje oplanerad rymdpromenad av Christer Fuglesang och amerikanen Robert Curbeam. Efter tolv dygn i rymden landade Christer tillslut på Kennedy Space Center i Florida den 22 december 2006.

Inför och under sina vistelser på rymdstationen har Christer dokumenterat sina erfarenheter och tankar i nyhetsbrev. 

E-bok: Christer Fuglesangs nyhetsbrev från STS 128 

Christer Fuglesang och Robert Curbeam under deras rymdpromenad under rymdfärden STS-116.

Den andra rymdresan

Den 29 augusti 2009 befann sig Christer för andra gången på rymdfärjan som ännu en gång var på väg mot den internationella rymdstationen ISS. Under denna färd hade Christer och hans kollegor två specifika uppgifter: installera en 500 kilo tung ammoniaktank samt två nya GPS-antenner på utsidan av ISS.

När Christer genomförde sin fjärde rymdpromenad blev han återigen historisk – tidigare hade endast amerikanska och ryska medborgare genomfört fler än tre rymdpromenader. Totalt gjorde Christers fem rymdpromenader som totalt tog 31 timmar och 54 minuter. Christer spenderade 26 dygn och 17 timmar i rymden under sina två resor till ISS.

E-bok: Christer Fuglesangs nyhetsbrev från STS 116 

Christer Fuglesang pratar på Zederslundsskolan i Motala kommun under en av många skolturnéer som genomförts i sammarbete med Rymdstyrelsen. Foto: Rymdstyrelsen

Livet som astronaut på marken

Efter Christer Fuglesangs andra och sista rymdfärd fortsatte han arbeta på den europeiska rymdorganisationen Esas teknikcenter European Space Research and Technology Centre i Nederländerna. Där hade han en nyckelroll i att definiera och prioritera europeiska forskningsprojekt inom ramen för bemannad rymdfart.

Christer Fuglesang jobbar idag på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm.

Christer svarar på frågor om livet som astronaut

I serien Astronauten svarar berättar Christer om livet som astronaut. Du hittar alla avsnitt på vår Youtube-kanal.