Solen är en gul dvärgstjärna, en varm boll av glödande gaser i hjärtat av vårt solsystem.
Solen i helbild
ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)
Solen fotad av sonden Solar Orbiter.
´
Publicerad
2022-05-18
Dela artikel:

Solens gravitation kontrollerar solsystemet och håller allt - från de största planeterna till de minsta dammpartiklarna - i sin bana. Interaktionen mellan solen och jorden styr våra årstider, havsströmmar och väder, såväl som klimatet, strålningsbältena och norrskenet. Solen är väldigt speciell för oss på jorden, men i universum är den bara en stjärna i mängden.

Det finns mer än 100 miljarder stjärnor bara i Vintergatan. Av dessa tror forskare att ungefär sju procent är så kallade sollika stjärnor. De tror också och att mer än hälften av dem kan ha jordlika planeter, steniga planeter som har samma storlek som jorden och befinner sig på ett avstånd från sin stjärna som vi vet kan ge upphov till liv.

Solen beräknas vara omkring 4,6 miljarder år gammal, det vill säga ungefär lika gammal som jorden. Solen har ännu inte nått halva sin livslängd, som beräknas till åtminstone 12 miljarder år som aktivt lysande stjärna. Solen är ungefär 109 gånger större än jorden. 

Visste du att en av världens hittills mest avancerade rymdsonder för att studera solen, Solar Orbiter, är ett riktigt svenskbygge?

Solar Orbiter är ett samarbete mellan den amerikanska rymdstyrelsen NASA och den europeiska rymdorganisationen ESA. Sonden sändes upp i rymden år 2020. I detta nu ligger Solar Orbiter i nära omloppsbana runt solen, och samlar data om dess atmosfär och så kallade solvindar. Sonden har även gett oss de mest detaljerade bilderna av stjärnan någonsin.

Hela framdrivningssystemet, värmeskölden, den så viktiga omborddatorn som styr sonden rätt samt ett av de tio vetenskapliga instrumenten ombord är framtagna och byggda av svenska företag och vetenskapliga institutioner.