Merkurius är den minsta planeten i solsystemet, bara något större än jordens måne.
Merkurius
NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington
´
Publicerad
2022-05-18
Dela artikel:

Merkurius ligger närmast solen, vilket gör att solen är tre gånger så stor på himlen sett från Merkurius yta jämfört med jorden. Solljuset är också elva gånger ljusare på Merkurius, men trots sin närhet till solen är det inte den hetaste planeten i vårt solsystem. Varmast är i stället den närliggande planeten Venus, tack vare dess täta atmosfär.

Merkurius snurrar väldigt fort runt solen. Ett varv tar endast 88 jorddagar, vilket gör den till den snabbaste av alla planeter. Därför har Merkurius lämpligt nog fått sitt namn efter den snabbaste av de gamla romerska gudarna. Planeten roterar däremot väldigt långsamt runt sin egen axel, och ett dygn på Merkurius motsvarar hela 176 dygn på jorden.

Visste du att om du tog en promenad på Merkurius skulle solen hela tiden befinna sig på samma plats på himlen?

På Merkurius är en dag dubbelt så lång som ett år. Det gör att du skulle kunna gå lika snabbt som planeten snurrar runt sin egen axel, och på så sätt hela tiden ha solen över ditt huvud. För att lyckas med samma sak på jorden skulle du behöva springa i 1650 kilometer i timmen, om du befann dig vid ekvatorn.

Just nu är en rymdsond vid namn BepiColombo på väg till Merkurius. Rymdsonden ska bland annat försöka reda ut om planeten har en flytande eller fast kärna, om den är vulkaniskt aktiv idag och om det till om med kan finnas vattenis i Merkurius skugglagda kratrar. Ett av instrumenten på BepiColombo är utvecklat och byggt i Sverige, av forskare vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Läs mer om Merkurius hos NASA