Hero Image

BepiColombo är redo för nästa steg i sitt uppdrag

Esa- och Jaxa-samarbetet BepiColombo sändes upp i slutet av oktober förra året. I fem månader har rymdfarkosten genomgått ett antal tester. Nu är det dags för nästa steg i BepiColombos uppdrag – resan mot Merkurius.
ESA/ATG medialab
Publicerad
2019-04-10
Dela artikel:

Den 20 oktober 2018 startade BepiColombo sin sju år långa resa mot solsystemets innersta planet - Merkurius. Efter uppsändningen från Franska Guiana, har de japanska och europeiska teamen utfört ett antal tester för att försäkra sig om att BepiColombos vetenskapliga instrument och system fungerar som de ska.

I slutet av mars i år kunde man bekräfta att allt stod rätt till med rymdfarkosten och att BepiColombo är redo för det utmaningar som uppdraget kommer innefatta. Det betyder att den första fasen för BepiColombo är klar och teamen kan nu fokusera på att förbereda inför uppdragets nästa steg.

Large Image
ESA/ATG medialab

Sedan uppsändningen har BepiColombo rest över 450 miljoner kilometer i en omloppsbana kring jorden, medan testerna utförts. Det utgör endast 4% av den totala resan som rymdfarkosten kommer att behöva göra för att nå Merkurius i slutet av 2025. Just nu befinner den sig 50 miljoner kilometer från jorden och det tar cirka tre minuter för telekommandon att nå den.

För att få fart kommer BepiColombo att ta hjälp av planeternas gravitationskrafter. BepiColombo kommer börja med att lägga sig närmare jorden, på 11 000 kilometer. Om cirka ett år, den 13 april 2020, kommer den gå ett varv runt jorden på sin lägre höjd. Senare samma år, i oktober, passerar den det första av två varv runt Venus – varv nummer två är planerad till augusti 2021. Därefter fortsätter BepiColombo till den svårutforskade planeten Merkurius där den kommer den lägga sig i en bana runt planeten.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen