Bloggen - Astronomi

Prisad för sitt mörker

Den lilla ön Ynys Enlli (Bardsey Island) i norra Wales har nyligen utsetts till att ha en av världens bästa stjärnhimlar. Det är International Dark-Sky Association som utser jordens bästa platser för stjärnskådning dit det förorenande artificiella ljuset aldrig når.
Illustration över olika grad av ljusföroreningar
ESO/P. Horálek, M. Wallner
Illustration över olika grad av ljusföroreningar.
Ämnen:
´
Publicerad
2023-03-03
Dela artikel:

Bardsey Island, eller Ynys Enlli som den heter på Kymriska, ligger tre kilometer över sundet vid Llŷnhalvön i norra Wales. Ön är knappa tre kilometer lång och på sin bredaste punkt är den drygt en kilometer bred. Det mesta av öns yta är täkt av jordbruksmark.

På ön ligger ett litet berg som skyddar mot den närmaste landmassan på fastlandet och det är öns topografi, läge och minimala exploatering som gör den till en av världens bästa platser att njuta av stjärnhimlen. Närmaste storstadsljus är Dublin som ligger på ett behörigt avstånd av 112 kilometer bort på andra sidan den Irländska sjön.

Ynes Enlli fick efter en lång process certifikatet ”International Dark Sky Sanctuary certification”. Det är organisationen International Dark-Sky Association (IDA) som utfärdar certifikaten och hittills har enbart femton andra platser i värden fått utmärkelsen. Den nya certifieringen kommer regelbundet att granskas av IDA och representanter från ön måste göra regelbundna mätningar vid gynnsamma förhållanden och föra en förteckning över dem för att upprätthålla certifikatet. Som en del av ansökan genomfördes ett fyraårigt program med hjälp av den senaste tekniken för att övervaka kvaliteten på natthimlen på ön för att visa att den är tillräckligt mörk. IDA krävde också en belysningsplan och fotografiska bevis för certifieringen.

Läs mer och se en lista på de andra platserna i världen som fått certifikatet här

Ljusföroreningar allt värre

Under de senaste 12 åren har natthimlen blivit 10 procent ljusare varje år, vilket enligt en nyligen genomförd global studie innebär att ett barn som föds i ett område där 250 stjärnor idag är synliga förmodligen skulle se färre än 100 stjärnor på samma plats 18 år senare.

Det ljus som lyser upp den nattsvarta himlen, som ofta kan ses ovanför större städer, kallas för himlaglim. Det uppkommer runt städer genom uppåtriktad belysning från byggnader, industrier, gatlyktor och trafik. Himlaglim är i sig ganska svagt, men förorenar ändå himlen med ljus och gör det allt svårare att se någon stjärnhimmel i stadsnära miljöer. Fenomenet ökar i omfattning, inte minst genom att LED-lampor har gjort det billigare med belysning.

Ljusföroreningarna innebär inte bara att det blir svårare för oss människor att se stjärnhimlen. Det är också ett hot mot vårt välbefinnande, i synnerhet eftersom det kan störa sömnen. Produktionen av sömnhormonet melatonin hämmas när vi utsätts för framför allt blått ljus nattetid. Ljusföroreningar slår också mot naturens biologiska mångfald. Nattaktiva djur, vilket innefattar de flesta däggdjur, groddjur och vissa insekter, är direkt beroende av mörkret för sin överlevnad. Ljuset gör att de får svårare att hitta föda, fortplanta sig och navigera.

Saken är den att det går att motverka. Förespråkare för den mörka himlen säger att även i stadsområden skulle en mer noggrant riktad belysning som inte lyser upp i rymden och lampor som släcks när de inte behövs kunna bidra till att spara energi och ge oss tillbaka en naturligt mörk natthimmel.