Bloggen - Jordobservation

Från Kiruna via Grönland till norra Kanada

Den transatlantiska ballongen TRANSAT 2024 lyfte under midsommarhelgen från Esrange i Kiruna, slutdestination: Baffin Island i norra Kanada. Under sig hade den nio vetenskapliga instrument som främst ska studera växthusgaser i atmosfären.
Transat 2024 ballong lyfter från Esrange
SSC
Ämnen:
´
Publicerad
2024-06-26
Dela artikel:

På midsommaraftons kväll, när vi andra var stinna på sill och jordgubbar, var en grupp franska ballongmakare i sitt esse under Kirunas midnattssol. Och det var inte vilken ballong som helst de släppte mot himlen. Fylld av helium och helt expanderad mäter detta monster 120 meter i diameter (det är större än globen) och kan då lyfta de vetenskapliga instrumenten som tillsammans väger över ett ton. Under cirka en vecka kommer ballongen följa luftströmmarna över Atlanten på 40 kilometers höjd, via Grönland innan landning i de absolut nordligaste delarna av Kanada, Baffin Island, över 3500 kilometer bort.

Ballongsläppet, TRANSAT 2024, är ett samarbete mellan den franska rymdstyrelsen CNES och Rymdbolaget (SSC) som driver rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Under ballongen hänger totalt nio olika vetenskapliga instrument som främst ska mäta olika koncentrationer av växthusgaser i atmosfären. Två av instrumenten kommer från Institutet för rymdfysik (IRF) och ska studera nattlysande moln samt infraljud i luftströmmarna.

Nattlysande moln

Nattlysande moln kan indikera klimatförändringar i den mellersta atmosfären och i dem kan man även se spår av naturliga vågor i atmosfären som till exempel gravitations- och planetära vågor. Atmosfärsforskaren Peter Dalin vid IRF ansvarar för tre kameror som ska fota molnen var 50 sekund under hela ballongens färd över Atlanten. Att förstå atmosfären är mycket viktigt eftersom atmosfären påverkar allt liv på jorden. Bilderna kommer sedan att komplettera markbaserade observationer och satellitdata från Mats, en svensk forskningssatellit som skickades upp 2022 och som även den studerar just nattlysande moln och vågor i atmosfären.

Läs mer om Mats här

Infraljud som färdas över hela jorden

I samma jetströmmar som tar ballongen över jorden kan även infraljud färdas och spridas runt hela jorden. Infraljud är ljud med en frekvens under 10 Hertz. Det kan inte uppfattas av människor utom om det är väldigt kraftigt, och då känner vi det bara som vibrationer. Infraljud används bland annat av valar, elefanter och giraffer för att kommunicera över långa sträckor. Infraljud orsakas också av naturliga fenomen som bland annat vulkanutbrott och jordbävningar men även från rymden i atmosfären från inkommande meteoroider. Infraljudsregistreringar i norra Europa domineras dock av infraljud med ursprung i havsvågor i Nordatlanten.

Infraljudsregisteringar ombord på en stratosfärballong över Nordatlanten ger nya möjligheter att karakterisera de naturliga källor till infraljud som återfinns ute till havs och öka vår kunskap om hur infraljud utbreder sig i atmosfären, säger Johan Kero, programchef sol-, rymd- och atmosfärforskning, i ett pressmeddelande från IRF.

I filmen nedan kan man se när ballongen släpptes iväg från Esrange. Ballongteknikerna fyller den med helium och trots att det ser lite skralt ut kommer heliumet att expandera när ballongen tar höjd och fylla ut den till max. Den lilla extra ballongen längst ner fungerar som en extra bärhjälp för att få nyttolasten (de vetenskapliga instrumenten) i luften.

Video: SSC