Bloggen - Astronomi

Rymden 2022

James Webb-teleskopet har utsetts till årets vetenskapliga genombrott av tidskriften Science och det finns även med på listorna publicerade av Nature och New Scientist för att bara nämna några. The Guardian lyfter NASA:s astroidkrockare Dart tillsammans med det internationella megaprojektet att återvända till månen inom månprogrammet Artemis 1 som sina favoriter. Mycket har hänt inom rymdsektorn under året som ekat långt ut i resten av samhället, idag försöker vi samla lite av detta.
Mats på väg ut i rymden
Rocket Lab
Mats på väg ut i rymden.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-12-29
Dela artikel:

Rymdstyrelsen kan inte annat än att lyfta upp satelliten Mats som Sveriges absoluta toppunkt inom rymdområdet 2022. Den svenska forskningssatelliten Mats lyfte mot rymden den fjärde november klockan 18.27 från en raketbas på Nya Zeeland. Femtio minuter senare separerade satelliten från sista raketsteget och svävade mot sin bana i omlopp runt planeten.

Matsprojektet hade ställts inför många prövningar innan den där raketen från det amerikanska företaget Rocket Lab steg mot skyn. Hemma i Stockholm jublade såväl ingenjörer som forskare och så även vi på Rymdstyrelsen när ett nytt kapitel för Mats äntligen fick påbörjas.

Läs mer om Mats här

Vi vill även lyfta fram vår nya svenska astronaut Marcus Wandt som lyckades med bedriften att tas ut till den europeiska rymdorganisationen ESA:s astronautgrupp bland över 22 500 sökande. Marcus Wandt, testpilot och chef för flygverksamheten vid SAAB Aeronautics i Linköping, togs ut till den så kallade reservpoolen som får genomgå astronaututbildning på ESA om ett framtida uppdrag passar deras profil.

Läs mer om Marcus Wandt här

Det är även mycket svenskt i de stora internationella genombrotten under året. Ett av James Webb-teleskopets allra mest komplexa komponenter är instrumentet MIRI. En del av de filter som används av instrumentet är utvecklade av svenska forskare från Stockholms universitet, Chalmers och företaget Spectrogon. MIRI står för Mid-Infrared Instrument och dess uppgift är att fånga upp det allra svagaste infraröda ljuset från de mest avlägsna och äldsta himlakropparna i universum.

Även delar inom månprogrammet Artemis har svensk kvalitetsstämpel på sig. Delar till jätteraketen Space Launch Systems bränsletankar tillverkas av företaget ESAB i Laxå och OHB Sweden med säte i Kista har arbetat med delar av den europeiska servicemodulen till kapseln Orion sedan 2016.

De stora rymdorganisationerna, amerikanska NASA och europeiska ESA, har satt ihop en varsin film över vad de anser är det viktigaste som hänt under året.

ESA

ESA skriver själva om videon: ”År 2022 var ett år med många "premiärer" för rymdsektorn i Europa: den första kvinnliga europeiska befälhavaren på ISS, uppsändningen av den första Vega-C-raketen, Solar Orbiters första närkontakt med vår stjärna solen, uppsändningen av det första Artemis-uppdraget som syftar till att ta människor tillbaka till månen och de första bilderna från James Webb-rymdteleskopet.”

NASA

NASA skriver själva om videon: ”År 2022 sköt vi för första gången upp vår megaraket och med hjälp av den skickade vi den obemannade rymdsonden Orion runt månen, vi inledde en ny era inom astronomin med nya rekordbilder från James Webb-teleskopet, vi flyttade en asteroid i mänsklighetens första demonstration av planetariskt försvar någonsin och mycket mer.”