Bloggen - Solsystemet

Jorden snurrar snabbare än någonsin, men vad gör det med tiden?

Vår planet har slagit ett rekord. Onsdagen den 29 juli i år avslutade jorden en rotation runt sin egen axel på 1,59 millisekunder mindre än ett dygn. Det är snabbare än forskare någonsin registrerat innan.
Jorden och en stor klocka
Shutterstock
Ämnen:
´
Publicerad
2022-11-09
Dela artikel:

Man kan ju tro att det alltid tar exakt 24 timmar för jorden att rotera en gång runt sin axel, men är det verkligen så? Nästan ja, men inte alltid.

Faktum är att man fram till för några år sedan trodde att jordens rotation saktat ned. Flera mätningar sedan 1973 har visat att så är fallet och man tror att det delvis beror på månen. Månens gravitationskraft orsakar tidvatten och gör så att jordens omloppsbana runt solen blir något elliptisk, vilket även kan påverka jordens egen rotation.

International Earth Rotation and Reference System Services (IERS) började därför lägga till skottsekunder då och då, det vill säga extra sekunder som skjuts in för att hålla tiden uppdaterad med jordens rotation. Detta för att kompensera den alltmer långsamma rotationen. Senaste gången en skottsekund lades till var den 31 december 2016.

Under de senaste åren har dock flera atomur visat att jorden snurrar allt snabbare, vilket skulle kunna innebära att vi är i början av en 50-årsperiod med kortare dagar.

Snabba vändningar

För att mäta hur snabbt jorden roterar använder man så kallade atomur, en klocka som mäter tiden genom att utgå från resonansfrekvensen hos atomer. Svängningar i atomer har en konstant frekvens och kan avläsas väldigt noggrant, vilket gör att atomur mäter tiden säkrare än andra klockor.

Med hjälp av atomur kunde forskare under år 2020 registrera de 28 kortaste dagarna sedan 1960, vilket innebar att jorden snurrade allt snabbare. Men redan nästa år avtog hastigheten och årets kortaste dag var återigen längre.

Den 29 juni 2022 vände dock trenden igen när jorden genomförde sin snabbaste rotation någonsin, på 1,59 millisekunder mindre än 24 timmar. Det tidigare hastighetsrekordet var från den 19 juli 2020, när jorden avslutade en rotation på 1,46 millisekunder mindre än 24 timmar.

Vad som får jorden att snurra allt snabbare vet man ännu inte, men det finns flera teorier.

En orsak kan vara att glaciärisarna smälter, vilket minskar vikten vid jordens poler. Det skulle i sin tur kunna påverka jordens rotationsmönster. En annan teori är att hastighetsökningen i stället orsakas av rörelser i jordens flytande kärna. Ytterligare två anledningar som skulle kunna svara för hastighetsökningen är seismisk aktivitet och den så kallade ”Chandler wobble” (en liten avvikelse i jordens rotationsaxel i förhållande till den fasta marken).

Varför är jordens rotationshastighet viktig?

Att jorden snurrar snabbare är ingenting vi märker här på marken eftersom det rör sig om millisekunder, men det kan ändå orsaka problem.

Atomur används inte bara för att mäta jordens rotation, utan finns även i GPS-satelliter. Där får jordens påskyndade snurrande konsekvenser när klockorna inte anpassas efter den förändrade hastigheten.

Om jorden snurrar snabbare kommer den till samma position lite snabbare än förutspått, och så lite som en halv millisekund kan orsaka en avvikelse på 26 centimeter vid ekvatorn. Det gör att GPS-satelliter snabbt kan bli värdelösa.

Jordens hastighet kan också orsaka problem för smarta telefoner, datorer och kommunikationssystem som synkroniserar med Network Time Protokoll-servrar (NTP). NTP är ett nätverksprotokoll som med hjälp av algoritmer synkroniserar datorer till några millisekunder från Coordinated Universal Time.

NTP kan vanligtvis hålla tiden väldigt exakt, från några tiotals millisekunder till inom en millisekunds noggrannhet. Men om dagarna blir allt kortare kan det orsaka fel i protokollet, och för att lösa problemet kan internationella tidmätare behöva lägga till en negativ skottsekund.

Men det finns ingen anledning för oro ännu. Kanske snurrar jorden just nu så snabbt som den någonsin kommer att göra. Överlag kan det dock fortfarande vara så att jorden kommer att bli långsammare framöver.

Men det kan bara tiden avgöra.