Nobelvecka i rymdens tecken

Årets Nobelpris har kantats av en hel del rymd där fysikpriset gick till forskning om exoplaneter och teoretiska upptäckter i kosmologi, och kemipriset till utvecklingen av litiumjonbatterier som precis tagit klivet ut i rymden. Rymdforskning är definitivt ett viktigt område för att förstå oss själva och den planet vi bor på.
Nobelvecka i rymdens tecken
© Nobel Media. Foto: Alexander Mahmoud
Didier Queloz, Michel Mayor och Stanley Whittingham ringer rymden från Nobelmuseet i Stockholm.
´
Publicerad
2019-12-13
Dela artikel:

Vi har tidigare skrivit om årets Nobelpris i både fysik och kemi på vår blogg, CHEOPS och Nobelpriset i fysik och Batterierna som ger ström till ISS tilldelas Nobelpriset. Pristagarna i fysik var schweizarna Michel Mayor och Didier Queloz för sin upptäck av den första exoplaneten (en planet utanför vårt eget solsystem) i bana kring en solliknande stjärna, samt den kanadensiska forskaren James Peebles för teoretiska upptäckter inom fysikalisk kosmologi. Nobelpristagarna i kemi, John B. Goodenough, M. Stanley Whittingham och Akira Yoshino fick priset för att ha utvecklat litiumjonbatteriet som just nu implementeras på den internationella rymdstationen ISS. Läs mer om priserna på Nobelprisets egen hemsida.

Förra fredagen, den 6 december, ringde Nobelmuseet upp den internationella rymdstationen ISS för ett samtal mellan Michel Mayor, Didier Queloz och Stanley Whittingham och astronauterna Jessica Meir och Luca Parmitano. Moderator var tillställningen var Christer Fuglesang och när han anropade ISS möttes han av Jessica Meir som glatt svarade med ett ”Hejsan Christer, we read you loud and clear”. Det blev ett inspirerande samtal om vetenskap, nyfikenhet, liv i rymden och vilka som helst av allt skulle vilja uppnå vad den andra uppnått, att bli astronaut eller vinna ett Nobelpris. Samtalet går att se igen här på ESA:s hemsida.

Foto: Kanadensiska ambassaden

Teoretiska fysikern James Peebles och generaldirektör för Rymdstyrelsen Anna Rathsman.

Rymdstyrelsens generaldirektör Anna Rathsman fick under måndagen den 9 december möjlighet att träffa fysikpristagarna under två tillställningar, på den kanadensiska ambassaden och den schweiziska ambassadörens residens. Två väldigt inspirerande evenemang i rymdens och forskningens tecken. Kanada och Sverige signerade under ministerrådsmötet , Space19+, ett förnyat samarbetsavtal inom rymdverksamhet. Sverige och Kanada har ett långt rymdsamarbete, bland genom forskningssatelliten Odin.

Foto: Schweiziska ambassaden

Astronomerna Didier Queloz och Michel Mayor i samtal.

Så tisdagen den 10 december fick Nobelpristagarna traditionsenligt sina priser vid utdelningen i Konserthuset med följande bankett i Blå hallen. Nu blickar vi framåt och det går alltid att läsa om den senaste rymdforskningen på vår blogg och på vår forskningssida där vi beskriver de forskningsprojekt vi redan stödjer samt publicerar utlysningar för framtida projekt.

© Nobel Media. Foto: Alexander Mahmoud

Årets Nobelpristagare under prisutdelningen i Konserthuset. Längst fram astronomen Michel Mayor, vinnare av Nobelpriset i fysik.