Batterierna som ger ström till ISS tilldelas Nobelpriset hero

Batterierna som ger ström till ISS tilldelas Nobelpriset

Igår tilldelades uppfinnarna M. Stanley Whittingham, John Bannister Goodenough och Akira Yoshino Nobelpriset i kemi för uppfinnandet av litiumjonbatteriet. Dessa batterier finns i våra mobiltelefoner, i våra datorer, våra elbilar och numera även på den internationella rymdstationen.
Batterierna som ger ström till ISS tilldelas Nobelpriset
Jonas Ekströmer/TT
97-åriga John B Goodenough tog emot Nobelpriset i kemi vid Nobelprisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.
Publicerad
2019-12-11
Dela artikel:

Tidigare i höstas kunde vi följa när astronauterna på ISS utförde rymdpromenader för att byta ut stationens nickel-vätebatterier som börjat bli gamla och förlora sin styrka. De äldre batterierna byttes då ut mot nya litiumjonbatterier, vilka är så kraftfulla att en av dessa ger lika mycket ström som två nickel-vätebatterier.

Batterierna laddas upp genom rymdstationens enorma solpaneler. De kan nämligen lagra stora mängder solenergi, vilket är essentiellt för att kunna förse rymdstationen med ström även när den befinner sig på jordens nattsida. Av de 90 minuter som det tar för rymdstationen att ta sig ett varv runt jorden befinner den sig i totalt mörker i 35 minuter.

Nasa

Grunden till litiumjonbatterierna lades redan under 1970-talet. Det var oljekris och brittiska Stanley Whittingham arbetade med att utveckla metoder som kunde leda till fossilfri energiteknik. Amerikanen John B Goodenough tog vidare Whittinghams metod för att ge batteriet högre potential vilket banade väg för mer kraftfulla batterier. Därefter kunde japanen Akira Yoshino ta vid och med Whittinghams och Goodenoughs arbete som grund skapade han år 1985 det första, kommersiellt gångbara litiumjonbatteriet. Ett arbete som i år gav de tre forskarna Nobelpriset i kemi. Läs mer utförligt om hela förloppet i Nobelkommitténs pressmeddelande här.

I höstas rapporterade vi om att Nasas jordbaserade team upptäckt att laddningsenheten BDCU på rymdstationen, som ska ladda upp de nya litiumjonbatterierna, inte fungerade som den skulle. Det gjorde att Jessica Meirs första rymdpromenad ägnades åt att byta ut den felande laddningsenheten till en ny. Därefter sattes de resterande rymdpromenaderna, som syftade till att byta ut batterierna, på paus. Nasa håller på att schemalägga de tre återstående rymdpromenaderna. Så länge kan astronauterna på ISS rapportera att de nya batterierna som är på plats fungerar som de ska och att de redan märkt stor skillnad på batteriernas kapacitet.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen