En historisk rymdpromenad hero

En historisk rymdpromenad

I fredags gjorde Jessica Meir sin första rymdpromenad tillsammans med Christina Koch. Under en presskonferens på måndagskvällen kommenterade de det spektakulära i att befinna sig utanför rymdstationen och hoppas att de kan inspirera andra som drömmer om samma sak.
En historisk rymdpromenad
Nasa
Publicerad
2019-10-22
Dela artikel:

Uppdraget för fredagens rymdpromenad var att byta ut den felande laddningsenheten BDCU (battery charge-discharge unit) som gjorde att rymdstationens batterier inte laddade som de skulle. Under rymdpromenaden, som tog 7 timmar och 17 minuter, lyckades astronauterna byta ut laddningsenheten till en ny. Mission control-centret i Houston aktiverade den nya BDCU-enheten och kunde sedan rapportera att den fungerade som den skulle. Den felande enheten kommer återvända till jorden för undersökning med nästa SpaceX Dragon leveransfarkost. Meir och Koch hann även med att förbereda Columbus-modulen för installation av den nya Esa-plattformen Bartolomeo som är planerad för uppsändning år 2020. 

Under gårdagens presskonferens fick astronauterna prata direkt med journalister som kopplades fram till ISS. Mycket fokus lades på det historiska i att det var den första rymdpromenaden utförd av endast kvinnor.

- För oss handlar det mest om att komma ut där och göra vårt jobb. Och vi var besättningen som fick det här uppdraget, kommenterar Jessica Meir.

- Det här symboliserar utforskning för alla som vågar drömma och jobba hårt för att nå sin dröm. Vi hoppas på att vara en inspiration för alla framtida utforskare, fortsätter Christina Koch. Christina hoppas även på att vi nu, när två kvinnor har utfört en rymdpromenad, har kommit in i ett nytt kapitel där det inte kommer vara en stor händelse i framtiden.

Nasa

Rymdpromenaden var även historisk för Jessica Meir då det var hennes allra första promenad utanför rymdstationen. I presskonferensen säger hon att bland det svåraste var att vänja sig vid hur instabil man är. Eftersom det inte finns något motstånd i rymden kan minsta rörelse göra att man fortsätter snurra runt, runt, vilket gör det svårt att hålla sig stilla. Men framförallt understryker hon vilken sensationell upplevelse det var att befinna sig utanför rymdstationen:

- Jag kommer aldrig att glömma stunden när jag kom ut ur luckan, tittade ner och bara såg mina egna boots och jorden nedanför. Det var verkligen en spektakulär och oändligt vacker syn. 

Nasas jordbaserade team håller nu på att schemalägger nya datum för de tre återstående rymdpromenaderna som syftar till att byta ut batterierna. Under tiden kommer de fem planerade rymdpromenaderna, där man ska laga Alpha Magnetic Spectrometer, att ske under november och december.

Se presskonferensen i sin helhet här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen