Bloggen - Bemannad rymdfart

Rymdsallad kan hjälpa astronauter att undvika benförlust

Rymdsallad kan hjälpa astronauter att undvika förlust av benvävnad på längre rymdresor. Det visar en ny studie från University of Canada. Men forskning om hur skelett och muskler påverkas av tyngdlöshet kan även bidra till bättre hälsa på jorden.
2.	Flera astronauter med sallad i händerna
NASA/ESA
ESA-astronauten Paolo Nespoli med kollegor fick här sallad till middagen på ISS.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-04-01
Dela artikel:

Att människan är utvecklad för att leva ett liv på jorden blir tydligt när astronauter vistas långa perioder i tyngdlöshet i rymden. Astronauter förlorar ungefär en procent benvävnad per månad som de tillbringar i rymden. Dessutom tappar de muskelmassa, och allra mest tappar de största musklerna med upp till 40 procent.

Att förlora en procent benvävnad låter inte så mycket, men i och med att benen blir mer porösa ökar risken för frakturer betydligt. Problemet uppkommer främst när astronauten återvänder till jorden och utsätts för gravitation, men förlorad muskel- och benmassa kan även innebära svårigheter vid till exempel rymdpromenader eller nödsituationer.

För att minimera problemen utövar astronauten över två timmar fysisk träning per dag. Men att motverka effekterna av tyngdlöshet är inte lätt, och forskarna söker hela tiden efter nya metoder och lösningar.

Sallad kan ge starkare skelett  

I en ny studie från University of Canada (UC Davis) har forskare experimenterat med en ny typ av sallad, som producerar bisköldkörtelhormon (PTH). Forskarna tror att denna nya rymdsallad, som är modifierad med hjälp av genteknik, kan hjälpa astronauter att bibehålla bentätheten under sin rymdvistelse.

Bisköldkörtelhormon, som bland annat hjälper till att stimulera bentillväxt, produceras naturligt av bisköldkörteln. Personer med låga nivåer av hormonen kan få injektioner med PTH. Men dagliga injektioner är inte en lämplig lösning för de som deltar i långvariga rymdexpeditioner.

I stället skulle astronauterna kunna plantera genmodifierade frön. Dessa frön är väldigt små, flera tusen ryms i en flaska lika stor som en tumme. Enligt forskarna innehåller rymdsalladen 10–12 mikrogram hormon per kilo färsk sallad. Det innebär att en astronaut skulle behöva äta en stor mängd, 380 gram om dagen, för att få tillräckligt med PTH för att bibehålla sin bentäthet.

rymdträdgården, där man odlar växter på ISS
NASA

Smakar som vanlig sallad

Forskarna förväntar sig att salladen ska smaka ungefär som vanlig sallad, men de har ännu inte provat eftersom salladen inte är säkerhetstestad än. Innan det är dags för astronauterna att få rymdsallad på menyn ska den testas både på djur och i kliniska studier på människor.

Att odla sallad i rymden är inte något nytt. För ett par år sedan skördade amerikansksvenska astronauten Jessica Meir sallad på den internationella rymdstationen, ISS. Ett välkommet tillskott till den annars lite skrala menyn. På ISS odlas växter i en ”rymdträdgård” i samma storlek som ett handbagage. Odlingsbehållaren rymmer sex plantor, som får ljus av LED-lampor och växer i varsin "kudde" fylld med en lerbaserad lösning och gödningsmedel.

Läkemedel testas i rymden

Forskning om hur människokroppen fungerar i tyngdlöshet i rymden och hur problem kan motverkas har pågått under en längre tid. Målet med forskningen är att göra det lättare för astronauter att klara av långa vistelser i rymden, och må bra när de kommer tillbaka till jorden. Men samtidigt drar hälso- och sjukvården nytta av rymdforskning.

Genom att studera astronauter i rymden, som i princip inte använder sina skelett, kan man bättre bestämma vilka mekanismer som ligger bakom förlust av benmassa även på jorden.

Processen som påverkar benmassan negativt i rymden liknar den benskörhet som på jorden drabbar många kvinnor, personer som inte belastar skelettet tillräckligt mycket eller inte har möjlighet till fysisk aktivitet. I rymden går processen mycket snabbare än på jorden, och flera läkemedelsföretag har därför nyttjat rymden till att testa mediciner mot benskörhet.

Kanske kommer astronauter på längre rymdfärder äta en stor skål sallad för att skydda sig mot benförlust i framtiden. Forskarna hoppas även att salladen kan hjälpa till att motverka benskörhet i områden på jorden med mindre resurser.