Örnnebulosan
NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI), A. Pagan (STScI)

Insekter kan bli föda för astronauter

Uppfödning av insekter är ett intressant alternativ för att ge näringsriktig mat till astronauter. SLU-forskaren Åsa Berggren har fått finansiering från den europeiska rymdorganisationen ESA för att undersöka möjligheterna.
Gräshoppa
Shutterstock
Att använda insekter som föda kan vara ett bra alternativ på långa rymdfärder.
Publicerad
2021-12-15
Dela artikel:

Friterade syrsor, termitburgare, mjölk gjord på fluglarver och mjölmask Bolognese kan stå på menyn när astronauterna ger sig ut i rymden i framtiden. På långa bemannade rymdresor och för en eventuell kolonisering av andra planeter måste man kunna producera mat i rymden. Ett alternativ som kan bli aktuellt är att göra mat av insekter.

– Det här är verkligen ett spännande projekt. Vi tror att en del insekter kan fylla de stora näringsmässiga krav som finns för människor i rymden. Insekterna skulle kunna födas upp på biprodukter från andra processer på rymdskeppet, till exempel växtodling, och ge ett bra protein till de resande. Det vi inte vet är hur insekter klarar den helt annorlunda miljön i rymden, säger Åsa Berggren, professor i ekologi, SLU, i en kommentar.

Att använda insekter som föda bygger på att de innehåller bra näring och att de är effektiva när det gäller att omvandla födan till egen tillväxt, de kan alltså ge oss mer mat per mängd foder än många andra djur.

En grupp forskare från flera europeiska länder ska därför undersöka insekternas ekologi och fysiologi, och hur de kan påverkas av en annan typ av strålning och gravitation än den de är vana vid. Det är också viktigt att se om insekterna mår bra, växer och kan fortplanta sig i rymden.

– Vi förväntar oss att vårt arbete ska ge en bra bild av hur insekter kan funka som mat i rymdprogrammen. Det ska bli fantastiskt roligt att jobba med andra ledande forskare i ett område där det mesta fortfarande är okänt, kommenterar Åsa Berggren.

Arbetet har just börjat och de första resultaten förväntas släppas i slutet av 2022.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen