Bloggen

Det blommar på rymdstationen

Det blommar på rymdstationen
´
Publicerad
2016-01-20
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Att det finns mänskligt liv på den internationella rymdstationen har vi känt till länge. Även att astronauterna odlat en del grönsaker och växter där. Men för första gången har det nu blommat i tyngdlöshet. Nästa steg i rymdodlingen – tomater!


När den amerikanska astronauten Scott Kelly nyligen twittrade en bild på Zinnia-blommor som drabbats av mögelväxt ombord den internationella rymdstationen, var det lätt att tro att odlingen var ett misslyckat försök. Men nu visar det sig att vetenskapen blommar starkare än någonsin. Det som först verkade vara ett fiasko är faktiskt en enastående möjlighet för forskarna hemma på jorden att bättre förstå hur växter växer i mikrogravitation.


Mögel upptäcktes på bladen i rymdstationens växthus. Men det blev en bra lärdom.
Mögel upptäcktes på bladen i rymdstationens växthus. Men det blev en bra lärdom.

 
Källa: NASA.

Rymdstationens växthus, The Veggie plant growth facility, installerades i början av maj 2014. Då startade också odlingen av rymdstationens första gröda - röd romansallad. Men den första omgången växter stötte problem. Den andra sådden av samma sallad planterades i början av juli. Och tack vare erfarenheterna från den första omgången gjordes justeringar av vattning och dokumentation. Dessutom dokumenterades växterna mer noggrant med fotografier. Nu gick det mycket bättre och besättningen kunde få äta salladen när det väl var dags att skörda en månad senare.

Det lilla växthuset ombord på rymdstationen togs i bruk i maj 2014.
Det lilla växthuset ombord på rymdstationen togs i bruk i maj 2014.

 
Nästa växt på tur var Zinnia. Men inte för sin skönhet skull. Zinnia-blomman valdes ut eftersom de kan hjälpa forskarna att förstå hur växter blommar i mikrogravitation. Då Zinnia-blomman kräver mer tid för att utvecklas och att den även slutligen blommar gör den till en bra läromästare för framtidens mer krävande växter, nämligen tomater!


Astronauten Scott Kelly jobbar mycket med växterna ombord på ISS och tar många fina bilder ombord. Kolla in dem via hans konto på Twitter.Klipp: Rymdblommor på ISS - så funkar det! Källa: NASA.