Vad händer under rymdåret 2020? hero

Vad händer under rymdåret 2020?

2019 var ett spännande år vad gäller utforskning av rymden med över 100 raketuppsändningar. Nu verkar det som att 2020 kommer bli minst lika spännande med missioner till Mars och solen, månlandningar, nya typer av raketer och fortsatt arbete inför bemannade rymdresor. Här kommer några av årets planerade missioner.
Vad händer under rymdåret 2020?
Publicerad
2020-01-29
Dela artikel:

Vi tar sikte mot solen

Redan nu i februari är vi på väg tillbaka till solen. För två år sedan sände Nasa upp Parker Solar Probe som studerar solen på nära håll. Nu är Esas Solar Orbiter planerad för uppsändning i nästa vecka, den 8 februari (svensk tid). Satelliten kommer att studera solen och dess dynamiska solvindar på nära håll. Mer info om hur du kan följa uppsändningen live kommer här på bloggen när det närmar sig. 

Även den indiska rymdstyrelsen ISRO är på väg mot solen i år. Uppsändningen av deras Aditya-L1 kommer ske i mitten av 2020. Farkosten ska till Lagrangepunkten mellan solen och jorden. En Lagrangepunkt är punkten mellan två stora himlakroppar, där deras gravitation slår ut varandra så att föremålet som befinner sig i punkten har samma omloppstid som den mindre himlakroppen, i det här fallet jorden.

Internet från rymden

I eftermiddag är det dags för SpaceX fjärde uppsändning av 60 stycken Starlink-satelliter som ska förse världen med snabbt och pålitligt internet. Det är en av 10 planerade uppsändningar för Starlink i år. Se uppsändningen live här. Uppsändningen är planerad till 15:06, svensk tid och livesändningen börjar cirka 15 minuter innan.

Även SpaceX konkurrent OneWeb förbereder årets första uppsändning av satelliter som ska sändas upp med en rysk Soyuz-raket. Efter flera uppsändningar förra året hoppas de på att ha över 600 satelliter i omlopp runt jorden.

Tillbaka till månen

Den indiska rymdstyrelsen är inte bara på väg till solen utan även tillbaka till månen. Förra året gjordes tyvärr ett misslyckat landningsförsök på månen med Chandrayaan 2. I år är det planerat att göra ett nytt försök med Chandrayaan 3 som kommer bestå av en landare och en rover. Landaren kommer bland annat ha instrument som en seismometer och en termisk sond, medan rovern bära på en spektrometer som ska analysera månens yta.

Även Kina är på väg till månen. Uppsändningen av deras Chang’e 5 är planerad till slutet av 2020. Det är den första kinesiska månmissionen som ska återvända till jorden med prover. Landaren kommer att gräva sig två meter ner i månytan och skopa upp cirka två kg prover som den tar med sig tillbaka till jorden. Återvändningen till jorden kan ses som en övning inför framtida, bemannade missioner för Kina.

Fyra missioner till Mars

Kina är även på väg till Mars. Senare i år planerar man uppsändning av missionen Huoxing-1. Den består av en farkost som ska ligga i bana runt Mars samt en rover.

Förenade Arabemiraten planerar också en Mars-mission med Hope Orbiter, som då blir landets första interplanetära mission och syftar till att studera variationerna i Mars klimat.

I juli kan vi också vänta oss uppsändning av två rovermissioner till Mars från Esa och Nasa. Esas Rosalind Franklin och Nasas Mars 2020 ska båda studera Mars yta och leta efter tecken på liv. Båda rovrarna är utrustade med borrar och avancerade instrument för att studera omgivningarna på den röda planeten.

Alla fyra missioner förväntas nå Mars år 2021 och då kommer vi ha ett dussin farkoster som studerar planeten. Förhoppningen är att de kommer hjälpa oss att bygga en framtid där.

Bemannade rymdfärder

År 2011 valde Nasa att pensionera deras Space Shuttle som tog astronauter till och från rymden. Sedan dess har Nasas astronauter åkt upp tillsammans med ryssarna med Soyuz-raketer. Men under 2020 hoppas Nasa återigen kunna sända upp astronauter från amerikansk mark. Både Boeing och SpaceX planerar att sända upp deras första bemannade farkoster till den internationella rymdstationen ISS.

Även Indien och Kina jobbar på bemannade rymdfärder under året. Den indiska rymdstyrelsen har astronautkandidater i träning i Ryssland för deras Gaganyaan-missioner som planeras till år 2021.

Kina i sin tur, har redan haft två stycken rymdstationer i bana runt jorden – Tiangong-1 och Tiangong-2. Nu planerar de bygga deras största rymdstation någonsin, Tiangång-3. Den första modulen av stationen är planerad för uppsändning senare i år.

Det är med andra ord många spännande rymdhändelser planerade under året. Men som vi alla vet är rymdmissioner, uppsändningar och superavancerad teknik inga enkla saker. Så alla dessa missioner kommer kanske inte att genomföras exakt enligt tidplan, men vi håller tummarna hårdast av alla.

Läs mer om det spännande rymdåret 2020 här. 

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen