Hero Image

Nytt kontrollcenter för kommande Mars-expeditioner

Förra veckan invigdes Rover Operations Control Centre (ROCC) i Turin i Italien. Kontrollcentret ligger i anslutning till Europas största Mars-testområde och kommer utgöra ett operativt nav för att styra rovern ExoMars på kommande uppdrag till den röda planeten år 2021.
Altec
Publicerad
2019-06-07
Dela artikel:

Esa har inrättat det så kallade ExoMars-programmet för att undersöka miljön på Mars och demonstrera ny teknik som kan vara till hjälp vid det kommande Mars-uppdraget där markporver ska samlas in. Till sin hjälp har dem rovern ExoMars. Den har, för det här uppdraget, uppkallats efter den brittiska kemisten Rosalind Franklin och kommer vara den första av sitt slag att både röra sig på Mars yta och samtidigt, med hjälp av borr, samla in prover på upp till två meters djup. 

- Från ROCC kommer vi att lyssna på roverns instrument, se vad hon ser och skicka instruktioner för att styra hennes sökande efter livsbevis, förklarar Esas generaldirektör Jan Wörner. 

Ingenjörer och forskare kommer att arbeta tillsammans i kontrollcentret, nära det stora Mars-testområdet. Testområdet är fyllt med 140 ton jord och ska efterlikna Mars terräng med dess sandiga områden och stenar av olika storlek, så att övningarna ska vara så lika verkligheten som möjligt. 

Large Image
Altec

Om Rosalind Franklin skulle landa på en mindre kulle eller måste ta sig över en stor sanddyn, har Mars-testområdet en 64 kvadratmeter stor, lutande plattform som kan simulera upp till 30 graders lutning och därifrån kan operatörerna i kontrollcentret avgöra vilket som är det bästa sättet att fortsätta. 

Rosalind Franklin kan även testa att borra i det nya centret. Där man har en unik plattform med en brunn som tillåter rovern att öva på alla sekvenser när det gäller att ta prover på Mars yta. I centret finns även speciallampor som ska simulera ljuset på Mars. 

Large Image
Altec

I den här brunnen övar Rosalind Franklin på att borra fram prover på Mars. 

- Tack vare ROCC kommer Europa ha väldigt bra möjligheter att styra roverns aktiviteter på Mars, samt planera och testa dess rörelse, säger Giorgio Saccoccia, generaldirektör på Italienska rymstyrelsen ASI. 

Den långa distansen mellan jorden och Mars betyder att det kan ta mellan 4 - 24 minuter för signalerna att nå kontrollcentret, vilket gör det svårare att kontrollera rovern. Rosalind Franklin kommer därför att få fatta en del beslut på egen hand. Men tack vare ROCC och testområdet kan man följa det automatiserade beteendet och se hur hon reagerar i olika situationer. 

- Detta är första steget mot fler robotmissioner som ska studera Mars och andra planeter, säger Giorgio Saccoccia. 

En första uppsändning av en ExoMars-rover skedde 2016 men fordonet kraschade då vid landningen. Nästa uppsändning är planerad till juli 2020 och i början av 2021 kommer ExoMars fram till Mars och ska då göra en direkt landning.

Läs mer om ExoMars här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen