Bloggen - Rymdteknik

Solsatelliten Solar Orbiter lämnar Europa

Snart är det dags för Esas satellit Solar Orbiter att lämna Europa och ta sikte mot Cape Canaveral i Florida. Där börjar de sista förberedelserna inför uppsändning. Imorgon bjuder Esa in till pressvisning så att media kan man få en sista glimt av satelliten innan avfärd.
Solsatelliten Solar Orbiter lämnar Europa
´
Publicerad
2019-10-17
Dela artikel:

Solar Orbiter, som har byggts och utvecklats i Europa, är en del av Esa-programmet Cosmic Vision 2015-2025. Programmet har tagit fram ett antal nyckelfrågor som de vill ha svar på angående utvecklingen av våra planeter, uppkomsten av liv, hur solsystemet fungerar och universums ursprung. Den här satelliten kommer att studera solen och dess dynamiska solvindar på nära håll. Det kommer ge oss mer detaljerade bilder av solen än vad som tidigare varit möjligt. Förhoppningsvis ger det oss bättre förståelse för vår närmaste stjärna och hur den påverkar rymden och miljön runt jorden. 

Ruag Space Sverige har varit med och tagit fram omborddatorn på satelliten. Omborddatorn kontrollerar alla satellitfunktioner, lagrar all vetenskapliga data och kommunicerar med jorden.

I början av november transporteras Solar Orbiter till Florida, varifrån uppsändningen är planerad under februari 2020. Se filmen nedan på när man testar att veckla ut solpanelerna på den stora satelliten.

Vill du veta mer om Solar Orbiter så kan du läsa här.