Idag når Chandrayaan-2 månen hero

Idag når Chandrayaan-2 månen

Idag planeras den indiska månlandaren Chandrayaan-2 att nå sin bana runt månen. Bakom projektet står den indiska rymdstyrelsen ISRO (Indian Space Research Organisation) som har siktet inställt på en mjuklandning av farkosten på månens yta den 7 september.
Idag når Chandrayaan-2 månen
ISRO
Publicerad
2019-08-20
Dela artikel:

Chandrayaan-2 sändes upp den 22 juli från Satish Dhawan Space Centre i Indien och la sig då i en bana runt jorden. Efter 23 dagar, den 14 augusti, lämnade farkosten sin bana runt jorden med en manöver som kallas trans-lunar injection. Det är en framdrivande manöver där farkostens drivraketer gör att den kan lämna jordens gravitationskraft och ta fart med sikte mot månen. 

- Chandrayaan-2 förväntas nå sin bana runt månen under dagen idag och därefter kommer ytterligare en serie manövrar att utföras för att farkosten sedan ska kunna göra en mjuklandning på månens yta den 7 september, berättar ISRO-chefen Dr K. Sivan. 

Under de dryga två veckor som är kvar fram till landningen ska man säkerställa att inga skador orsakats på instrumenten under resan och man gör en grundlig undersökning av landningsplatsen vid månens sydpol.

ISRO-chefen ser fram emot landningsförsöket med skräckblandad förtjusning och kallar det för ”15 minutes of terror”.

Vi har tidigare skrivit om Chandrayaan-2s föregångare, Chandrayaan-1, som gick in i bana runt månen år 2008. Den innehöll då det svenska instrumentet SARA från Institutet för rymdfysik (IRF).

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen