SpaceX skickade upp nya satelliter i Starlink hero

SpaceX skickade upp nya satelliter i Starlink

På måndagen den 11 november skickade SpaceX upp hela 60 satelliter som en del i projektet Starlink. Det är en konstellation av satelliter som ska förse hela världen med snabbt och pålitligt internet.
SpaceX skickade upp nya satelliter i Starlink
Publicerad
2019-11-11
Dela artikel:

SpaceX har länge hållit på att utveckla ett internetsystem kallat Starlink. Det är en konstellation satelliter som ska flyga i banor nära jorden och kunna erbjuda internet till delar av världen som idag har låg eller ingen internetuppkoppling alls. Det inkluderar även de samhällen eller platser där befintliga internettjänster är för dyra eller opålitliga.

I maj sände man senast upp Starlink-satelliter och idag är det dags igen. Hela 60 satelliter är planerade att sändas upp från Cape Canaveral Air Force Station i Florida med raketen Falcon 9. När den sedan når en höjd på 280 kilometer kommer Starlink-satelliterna att spridas ut i rymden. Men innan de når sin tilltänkta bana kommer ingenjörerna att göra en sista check av alla satelliterna så att de fungerar som de ska. När det är klart kommer satelliterna, med hjälp av sina framdrivningssystem, att själva ta sig till sin bana.

Starlink har som mål att kunna vara i tjänst för stora delar av USA och Kanada under 2020, efter bara sex uppsändningar. Hela världen ska sedan ha tillgång till Starlink-nätet efter 24 uppsändningar.

Uppsändningen går att se i efterhand  på SpaceX Webcast. 

Du kan läsa mer om Starlink här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen