Bloggen - Rymdteknik

Så städar vi rymden

Just nu finns det ett flertal experiment som på ett eller annat sätt syftar till att minska rymdskrotet. Kan man skjuta ner rymdskrot med laser? Eller fånga det med nät? I SVTs Vetenskapens värld kan vi ikväll lära oss mer om rymdskrot och hur man jobbar för att åtgärda problemet.
Så städar vi rymden
SVT Play
´
Publicerad
2019-08-26
Dela artikel:

Kontrollera satellitens innan den blir rymdskrot

Det amerikanska företaget TriSept är specialiserade i att planera, integrera och leda mindre satellitmissioner. I ett samarbete med Rocket Lab och Millenium Space Systems lanserar de Dragracer, ett experiment som syftar till att snabbt plocka ner satelliter och låta dem brinna upp i atmosfären efter de avslutat sina uppdrag.

Satellitindustrin växer och det väcker viss oro för att antalet rymdskrot, som ligger i omlopp nära jorden, ökar utanför vår kontroll. Millenium, dotterföretag till Boeing, designar och bygger den 25 kg tunga Dragracer-satelliten som planeras sändas upp i rymden i början av år 2020. Väl i rymden kommer Dragracer att delas i två delar och bli två stycken minisatelliter. Den ena satelliten kommer då att bära den så kallande Terminator Tape som är utvecklad av Tethers Unlimited. 

Det är en lösning som är designad till att snabbt sänka satellitens omloppsbana när den tagits ur bruk. Att man har två satelliter i det här experimentet gör då att man kan mäta Terminator Tapes effektivitet och hur mycket den kan hjälpa till att förkorta satellitens livstid. TriSepts-chefen Jason Armstrong förutspår att satelliten med Terminator Tape kommer att nå jordens atmosfär inom 2-4 veckor, medan den andra kommer stanna i sin bana i cirka 8-12 månader.

Läs mer om projektet här.

Tethers Unlimited

Ingenjörsmodellen av Terminator Tape.

Skjuta rymdskrot med laser

I torsdags sändes det lilla teleskopet Mini-EUSO upp till rymden, som delvis utgörs av en svenskutvecklad mjukvara. Väl framme på ISS kommer ett av teleskopets uppdrag vara att användas i ett experiment som ska förgöra rymdskrot. När man upptäckt ett rymdskrot med Mini-EUSO är tanken att man kopplar in en laserkanon som ska skjuta på skrotet. Rymdskrotet ska då tappa farten och därmed falla ner i atmosfären där det bränns upp.

 

Fånga rymdskrot i nät

På The Aerospace Corporation i El Segundo i USA utvecklas rymdfarkosten Brane Craft. Farkosten är ultratunn och väger inte mer än en banan, men kommer kunna omsluta sig runt rymdskrot och dra ner det till atmosfären där det brinner upp.

Brane Craft är en knapp meter bred, flexibel och tunnare än ett hårstrå. Siegfried Janson, huvudutredare och forskare på Aerospace Corporation, menar att när Brane Craft väl tas i bruk och om tillräckligt många av dem kan sändas upp i rymden, bör de kunna dra ner de flesta mindre rymdskrotsobjekt (cirka 1kg) till atmosfären inom några år.

Läs mer om Brane Craft här.

Nasa

Det här är bara några av alla spännande experiment som jobbar för att minska rymdskrotet. Ikväll kl20:00 kommer Vetenskapens värld i SVT2 att visa ett program om just rymdskrot. I programmet får vi bland annat följa med när programledaren Victoria Dyring träffar Christer Fuglesang, där han berättar mer om hur man kan skjuta ner rymdskrot med laser. Han berättar även om vad man har för beredskap på ISS om det skulle finnas risk att krocka med rymdskrot. Flera andra forskare intervjuas också om problemet med rymdskrot, riskbedömningar och vad man gör för att förhindra rymdskrot och städa rymden.

Se programmet redan nu på SVT Play.