Svensk mjukvara på väg till rymden hero

Svensk mjukvara på väg till rymden

Imorgon, klockan 05:38 svensk tid, ska ett teleskop skickas upp till den internationella rymdstationen. I den finns en mjukvara, vars kod är utvecklad av forskaren och astronauten Christer Fuglesang och doktoranden Francesca Capel vid KTH i Stockholm.
Svensk mjukvara på väg till rymden
EUSO
Soyuz MS-14 förbereds för avfärd. Det hör till ovanligheterna att en Soyuzraket skickas upp obemannad. Vanligtvis används de till att frakta astronauter till ISS.
Publicerad
2019-08-21
Dela artikel:

Teleskopet skickas upp med en obemannad Soyuzraket (Soyuz MS-14) från Bajkonur i Kazakstan. Bakom teleskopet står ett internationellt forskarlag från bland annat Japan, Italien och Ryssland, men även KTH här i Sverige. Det är doktoranden Francesca Capel, som Rymdbloggen träffat tidigare, som utvecklat mjukvaran till teleskopet.

Teknologin är helt ny och ska nu för första gången testas i rymden från ISS. Experimentet har döpts till Mini-EUSO och är en del av det stora projektet EUSO (Extreme Universe Space Observatory). Det syftar till att observera jordens atmosfär i jakten på kosmisk strålning med ultrahög energi. Christer Fuglesang menar att forskarna fortfarande vet väldigt lite om kosmisk strålning, men att de kan bära på unik information om universum och tros kunna svara på grundläggande frågor om fysik och astronomi.

Såhär ser teleskopet ut, det mäter cirka 60 x 40 x 40 cm.

Christer berättar att teleskopet består av en väldigt ljuskänslig höghastighetskamera verksamt i UV-områden. Varje exponering sker under två mikrosekunder och på det sättet kan vi se kosmisk strålning i atmosfären som bildar ljusstreck. En bonuseffekt är att teleskopet även ska kunna upptäcka rymdskrot.

Mini-EUSO kommer inte bara jobba med rymden utan även med haven. Teleskopet kommer kunna registrera bioluminiscens, ett naturfenomen där det ser ut som delar av haven lyser. Mareld är ett exempel på detta och orsakas av olika organismgrupper.

Tanken är att observationerna ska påbörjas i oktober då en ny besättning anländer till ISS.

Rymdbloggen har träffat Francesca Capell tidigare för att få veta mer hennes arbete med kosmisk strålning och experimentet Mini-EUSO.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen