Klarar extrema förhållanden

Människor dör direkt om vi utsätts för rymdens vakuum och strålning utan att ha på oss en rymddräkt. Men det finns ett djur som klarar av det – det pyttelilla björndjuret.
´
Publicerad
2018-11-01
Dela artikel:

Björndjur, som även kallas trögkrypare, är ett litet djur som för det mesta lever i vatten. Men faktum är att man kan hitta björndjur lite överallt på jordklotet – från höga bergstoppar till djupa hav. Björndjuret har åtta ben som är försedda med klor. Björndjur är 0,5 millimeter stora när de är fullvuxna och klarar extrema temperaturer – både kyla och värme. Läs mer på Wikipedia.

Björndjur i rymden

Under en rymdfärd 2008 visade en svensk-tysk forskargrupp att björndjur kan överleva extrem uttorkning och strålning i rymdens vakuum.

Bakom experimentet stod Ingemar Jönsson vid Högskolan i Kristianstad tillsammans med en svensk och tre tyska forskarkollegor. Björndjuren var en del av uppdraget Foton-M3 och sändes upp från kosmodromen i Baikonur i Kazakstan den 14 september 2007.

Om forskarna kan ta reda på vilka vad som gör björndjuren så motståndskraftiga mot extrema förhållanden kan den kunskapen ge spridningseffekter både inom rymdforskning och inom tillämpningar på jorden. Kunskaperna kan exempelvis komma till nytta inom livsmedels- och läkemedelsindustrin för att förbättra lagring av biologiskt material, för mat, mediciner och vacciner. Källa: Esa.

Leia och björndjuren: ett skolmaterial från Rymdstyrelsen

Leia går i tvåan och älskar rymden. Hon får följa med tre björndjur på ett äventyr bland planeterna i vårt solsystem. De besöker alla planeterna, träffar nyfikna robotar och kraschade rymdsonder. I Rymdstyrelsens skolmaterial kan du lära dig mer om björndjur.