Bloggen - Rymdteknik

Orion hemma igen

Länge fick vi vänta på avfärd av Artemis 1, den första flygningen inom det första stora internationella månprogrammet sedan Apolloprogrammet (1961 – 1972). Den sextonde november gav sig äntligen Orionkapseln av på en nästan tjugosex dagar lång tur och retur resa till månen och igår bröt den genom jordens atmosfär igen för en blöt landning i Stilla havet. Nu är siktet inställt på Artemis 2.
Orion i Stilla havet
NASA/James M. Blair
Orion i vattnet efter den så kallade "splashdown" i Stilla havet.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-12-12
Dela artikel:

Den 11 december landade den kapsel, som fått namnet Orion och som i framtida uppdrag ska husera astronauter, i Stilla havet efter en ytterst lyckad tur och retur resa till månen. Uppdraget hade namnet Artemis 1 då detta var den första flygningen inom det internationella månprogrammet Artemis, femtio år efter att Apollo 17 senast placerade människor på månen år 1972.

Artemis är ett samarbete mellan den amerikanska rymdstyrelsen NASA och en rad andra rymdorganisationer från runt om i världen. Den europeiska motsvarigheten ESA bidrar genom att tillhandahålla den så kallade servicemodulen till Orionkapslen som ger den drivkraft och livsuppehållande system. I och med Artemis 1 användes också NASA:s nya mastodontraket Space Launch System (SLS) för första gången. Världens hittills mest kraftfulla raket som har kapacitet att lyfta 130 ton till låg omloppsbana. I jämförelse så kan Space X Falcon 9 raket lyfta ungefär 23 ton till samma omloppsbana och den europeiska motsvarigheten, Ariane 5 ungefär 20 ton.

Under resan genomförde Orion två förbiflygningar av månen och kom som närmast inom 128 kilometer från månytan. Orion slog också rekord när den tog ut svängarna och var så långt som 435 000 kilometer från jorden, över 1000 gånger längre än den internationella rymdstationen kretsar runt jorden. Rekordet bestod i att detta var första gången en kapsel designad att husera människor varit så långt borta från jorden. Det tidigare rekordet hölls av Apollo 13.

- Nu när Orion har återvänt säkert till jorden kan vi börja se vårt nästa uppdrag vid horisonten. Vi kommer att flyga besättningar till månen för första gången som en del av nästa era av rymdutforskning, sade Jim Free, NASA:s biträdande administratör för Exploration Systems Development Mission Directorate, i ett uttalande vid landningen.

Exakt hur tidplanen ser ut nu för Artemis är inte helt klart. Det som är sagt är att Artemis 2 ska flyga första halvan av 2024. Denna gång ska samma resa som Artemis 1 gjorde till månen och tillbaka återupprepas men med en livs levande besättning som ännu inte utsetts. Om denna plan kommer hålla eller inte beror på vilken analys man kan göra av de data som kommit från Artemis 1. Första försöket att landa astronauter på månen kommer först i Artemis 3 som kan ske först 2025 om allt går bra med Artemis 2. Den svensk-amerikanska astronauten Jessica Meir kan mycket väl vara en av astronauterna som får möjlighet att delta i dessa uppdrag då hon sedan länge är uttagen till den grupp av sammanlagt 18 astronauter som ingår i Artemis. Vi får dock snällt vänta på NASA:s urvalsprocess innan vi får lov att gratulera.

Läs allt om Artemis 1 på NASA:s blogg som uppdaterats flitigt den senaste månaden.