Europa står inför en varmare vinter än vanligt, enligt Copernicus hero

Europa står inför en varmare vinter än vanligt, enligt Copernicus

Jordobservationsprogrammet Copernicus har registrerat Europas varmaste oktober någonsin. Europa kommer med stor sannolikhet att ha betydligt högre temperaturer än normalt i vinter, en trend som ser ut att hålla i sig.
Bild över snöigt Kalmar.
EU/Sentinel-2 Copernicus
Snökaos. På bilden ser vi Kalmar och Färjestaden på Öland.
Publicerad
2022-11-28
Dela artikel:

Den 21 november drabbades Sverige av massiva snöfall. Området runt Stockholm drabbades hårt av snöstormen som lämnade mer än 40 cm nysnö på marken och orsakade allvarliga störningar i trafiken.

Snöfallet var också kraftigt i södra delen av landet. I Kalmarregionen, det område som visas på denna satellitbild tagen den 22 november av den Europeiska satelliten Sentinel-2, en del av EU:s jordobservationsprogram Copernicus, rapporterades allvarliga problem med kraftledningar och annan infrastruktur.

Copernicus temperaturdata över europa
Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Copernicus är EU:s jordobservationsprogram. Det tittar på vår planet och dess miljö med hjälp av instrument på jorden och satelliter i rymden. Programmet ger korrekt, snabb och lättillgänglig information för att förbättra miljöövervakningen, förstå och mildra effekterna av klimatförändringar och säkerställa civil säkerhet.

I år har data från Copernicus visat ovanligt intensiva och utbredda värmevågor i Europa, följt av förlängda torrperioder. Under oktober har havsisarna legat på lägre nivåer än genomsnittet, och vädret har varit torrare än vanligt på flera platser runtom i världen. Allvarlig torka och utbredda skogsbränder har blivit allt vanligare, och flera länder har rapporterat tusentals döda till följd.

Vad är en värmevåg?

Det finns ingen standardiserad definition av en värmevåg. World Meterological Organization menar att en värmevåg är statistiskt ovanligt varmt väder som håller i sig över ett flertal dagar och nätter. Men en annan viktig faktor som påverkar definitionen är också de effekter som vädret har på den lokala befolkningen. Till exempel kan hög luftfuktighet och låga vindhastigheter öka värmestressen på människor. Dessutom är antalet dagar en värmebölja håller i sig, temperaturer under natten och antalet dödsfall också viktiga faktorer att ta hänsyn till.

Konsekvenserna av årets värmeböljor har påverkat hundratals miljoner människor. De har orsakat konsekvenser för hälsa och välbefinnande, jordbruk och livsmedelsförsörjning, energipriser och efterfrågan, naturliga ekosystem samt transporter.

Varje värmevåg har slagit hårt, antingen på grund av extrema temperaturer lokalt, deras varaktighet, eller ovanliga tid under säsongen. Många lokala, nationella och regionala temperaturrekord slogs eller var nära att slås.

Det blir varmare

Bilden visar i ett diagram att det blir varmare.
Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

De första tecknen på årets ovanligt varma väder fick vi i maj. På nationell nivå satte värmen nya rekord. Först i Frankrike, där man mätte den varmaste maj sedan mätningarna började år 1900. Det var också den varmaste maj på 92 år i Portugal, och bara maj år 1964 var varmare i Spanien.

Juni månad var den näst varmaste någonsin för Europa. Dagliga temperaturer nådde över 40 grader i Spanien, Frankrike och Italien, vilket förvärrade den pågående torkan runt floden Po. I Storbritannien mätte man för första gången dagstemperaturer över 40 grader. Det tidigare temperaturrekordet var 38,7 grader i juli 2019.

De varma temperaturerna höll i sig in i augusti, och oktober var den varmaste i Europa sedan mätningarna påbörjades. Det är heller inte bara Europa som har upplevt ovanligt väder under hösten, även Kanade, Grönland och Sibirien upplevde varmare temperaturer än genomsnittet.

Exceptionella väderevent, men i linje med den globala trenden

Väderförhållandena må ha varit extrema, men de har inte kommit som en överraskning. Årets varma temperaturer går i linje med de bevis som presenterades i den senaste IPCC-rapporten, FN:s klimatrapport, som indikerar att värmeböljor kommer att bli vanligare och allt mer intensiva framöver.

Forskare vid Copernicus rapporterar att sannolikheten för varmare väder har stigit under den senaste månaden. Det finns en sannolikhet på 50–60 procent att temperaturerna kommer att ligga betydligt högre än det historiska genomsnittet i stora delar av Storbritannien, samt centrala och södra Europa.

Vi människor är orsaken till den förhöjda temperaturen. Det är en av många konsekvenser av mänskligt orsakade klimatförändringar, och allting pekar på att de kommer att hålla i sig, eller kanske till och med förstärkas, när klimatet värms globalt.

Oktober 2022 enligt Copernicus

Temperatur:

  • Europa mätte sin varmaste oktober någonsin, med temperaturer som var nästan två grader högre än referensperioden 1991–2020.
  • En värmevåg förde med sig rekordhöga dagstemperaturer i Västeuropa, och en rekordvarm oktober i Österrike, Schweiz och Frankrike, samt för stora delar av Italien och Spanien.
  • Kanada upplevde rekordvärme, och förhållandet var mycket varmare än genomsnittet på Grönland och i Sibirien.
  • Australien, östra Ryssland och delar av västra Antarktis upplevde temperaturer som var kallare än genomsnittet.

Havsisarna:

  • Den arktiska havsisens utbredning var nio procent under genomsnittet. Det rankades som det åttonde lägsta satellitrekordet.
  • Man noterade två områden med havsiskoncentrationer över genomsnittet i den sibiriska sektorn, men dessa var omgivna av iskoncentrationer som låg långt under genomsnittet.
  • Utbredningen av Antarktis havsis rankades som den tredje lägsta för oktober, fyra procent under genomsnittet.

Hydrologiska förhållanden:

  • I oktober 2022 var det torrare än vanligt i stora delar av södra Europa och Kaukasus. På andra platser i Europa, över nordvästra iberiska halvön, regioner i Frankrike och Tyskland, Storbritannien och Irland, nordvästra Skandinavien, en stor region i Östeuropa och centrala Turkiet, var det blötare än genomsnittet.
  • Bortom Europa var det också torrare än vanligt; i större delen av centrala Nordamerika, över Afrikas horn, i stora delar av Ryssland, centrala Asien och Kina, samt i regioner i Sydamerika. Omvänt var det fuktigare än genomsnittet på andra håll i Nordamerika och över södra Centralasien. I Australien ledde kraftiga regn till svåra översvämningar i öst och sydost.

Rymdbloggen