Bloggen - Rymdteknik

Startskott för ESA:s digitala tvilling

Förra veckan lanserades officiellt initiativet Destination Earth, ett ambitiöst projekt som innebär att skapa ett digital kopia av jorden för att hjälpa oss att gå mot en mer hållbar framtid.
Digital tvilling
ESA
´
Publicerad
2022-04-06
Dela artikel:

Destination Earth (DestinE) syftar till att utveckla en mycket exakt digital modell, en digital tvilling, av jorden som kommer att övervaka och förutse miljöförändringar och mänsklig påverkan på vår jord. En digital tvilling är en kopia i datormiljö av något som finns i verkligheten. Det kan vara ett hus, en stad eller en maskin. Det som skiljer en digital tvilling från en 3D-modell är tvillingens koppling till ett levande datorflöde.

Inom Destination Earth ska användare kunna utforska effekterna av klimatförändringar och projektet kommer att bidra till att uppnå målen för den gröna omställningen och stödja Europeiska kommissionens Green Deal och digitala strategiåtgärder för klimatförändringar, biologisk mångfald och avskogning. Med hjälp av den digitala tvillingen ska man även kunna övervaka förutsättningar för livsmedelsproduktion, förändringar i polarområdena och höjning av havsnivån.

Satelliterna inom det europeiska jordobservationsprogrammet Copernicus genererar varje dag 20 TB data om hur vår jord mår och förändras. Det motsvarar ungefär 11 miljarder sidor dataskriven text. Dessa data är dessutom fria för alla att använda och det är dels detta dataflöde som ska användas i den digitala tvillingen. Utöver observationer från rymden kräver projektet även en kombination av in situ-mätningar, det vill säga mätningar nere på jorden, och artificiell intelligens.

Destination Earth kommer att utvecklas gradvis. Först kommer man utveckla den digitala öppna plattformen och de två första digitala tvillingarna till år 2024, senast år 2030 ska en "full" digital kopia av jorden vara klar och öppen för alla att använda. Projektet är ett samarbete mellan Europeiska kommissionen, den europeiska rymdorganisationen ESA, European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) och European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites (Eumetsat).