Senaste nytt från Artemis hero

Senaste nytt från Artemis

Med raketen på plats på uppskjutningsrampen är NASA:s nästa månuppdrag, Artemis I, redo för start. Den 29 augusti är första möjliga tidpunkt för uppsändning från NASA:s Kennedy Space Center i Florida, USA. Se direktsändningen på YouTube!
Rymdraketen SLS står på startplattan i solnedgången.
NASA-J. Kowlsky
Raketen SLS med rymdfarkosten Orion ombord när den anlände till uppsändningsplats 39B den 17 augusti. Artemis I är det första integrerade testet av Orion, som drivs av ESA:s europeiska servicemodul.
Publicerad
2022-08-26
Dela artikel:

I början av veckan gjordes en granskning av flygberedskapen för Artemis I, och uppdraget blev godkänt för uppsändning den 29 augusti. Vid 14.33 på måndag öppnar uppdragets första uppsändningsfönster på två timmar, vilket innebär att månen och jordens banor är i linje med varandra och resan kan påbörjas.

Men trots långa och noggranna förberedelser finns det vissa oberäkneliga faktorer som kan påverka uppdragets öde.

Metrologer vid USA:s Space Force Space Launch Delta 45 förutspår för närvarande en 70 procent chans för gynnsamma väderförhållanden. Det primära orosmomentet är spridda regnskurar, som skulle kunna sätta käppar i hjulet för Artemis I. Om uppsändningen inte blir av finns två ytterligare datum för uppsändning – den andra och femte september.

Förberedelser in i minsta detalj

Under de senaste dagarna har team av ingenjörer och tekniker arbetat för att förbereda den stora månraketen Space Launch System (SLS), farkosten Orion och marksystemen för avfärd. Vid startplattan på uppsändningsplats 39B vid Kennedy Space Center har tekniker nyligen slutfört servicen av de hydrauliska kraftenheterna på SLS:s boosters. Under gårdagen avslutades även arbetet inuti besättningsmodulen Orion, och vid 14.30 kunde man stänga och reglera luckan.

Serviceplattformarna för raketens motorer har också flyttats i position för uppsändningen, och härnäst kommer ingenjörerna att stänga luckan till Orions Launch Abort System och dra tillbaka den arm som använts för att ge åtkomst till farkosten.

Teamen bakom uppsändningen har att göra in i det sista, bland annat måste raketen tankas. SLS kräver en enorm mängd bränsle, och tankningen påbörjas åtta timmar innan avfärd. Vid klockan 6.00 på måndag morgon börjar bevakningen av uppsändningen med kommentarer om tankningen, och vid 12.30 påbörjas NASA:s fulla bevakning på engelska. Direktsändningen kommer att följa raketens utträde ur atmosfären i bana mot månen, samt när rymdfarkosten Orion separeras från bärraketen.

Redan nu pågår en livesändning av SLS och Orion på startplattan i Florida, men den officiella nedräkningen börjar först imorgon vid klockan 16.23.

Direktsändning av SLS och Orion går att se här!

Mer om uppdraget

Denna resa är ett test för SLS såväl som för kapseln Orion och den europeiska servicemodulen. Rymdfarkosten kommer att använda månens gravitation för att få fart och driva sig själv nästan en halv miljon kilometer från jorden – längre än någon rymdfarkost designad för att bära människor har rest tidigare.

Uppdragets längd är avhängigt av när Artemis I sänds upp. Uppdraget kommer att pågå mellan 20 och 40 dagar, beroende på hur många gånger teamet bestämmer att farkosten ska kretsa kring månen. Att det kan variera så mycket beror på hur uppdraget kommer att avslutas. Målet är att Orion ska slå ner i stilla havet utanför Kaliforniens kust under dagsljus.

Ingen besättning kommer att finnas ombord på Orion denna gång, och farkosten kommer istället att kontrolleras av ett team på jorden. Under det andra uppdraget inom programmet, Artemis II, kommer fyra astronauter att resa runt månen för att sedan återvända till jorden. Den första månlandningen inom programmet sker under Artemis III, som idag beräknas starta någon gång under 2025.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen