NASA:s mest kraftfulla raket redo att testas i februari hero

NASA:s mest kraftfulla raket redo att testas i februari

Drygt 50 år sedan den första månlandningen börjar NASA:s planer på att återbesöka himlakroppen närma sig inom det nya månprogrammet Artemis. I det första uppdraget som kallas Artemis I ska en Orion-kapsel sändas upp med NASA:s hittills mest kraftfulla raket, Space Launch System (SLS).
En närbild av NASA:s Space Launch System-raket inne i den så kallade Vehicle Assembly-byggnaden vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida.
NASA/Frank Michaux
En närbild av NASA:s Space Launch System-raket inne i den så kallade Vehicle Assembly-byggnaden vid NASA:s Kennedy Space Center i Florida.
Publicerad
2022-01-24
Dela artikel:

Ingen människa har satt sin fot på månen sedan besättningen på Apollo 17 landade 1972, tre år efter den första historiska månlandningen ägde rum 1969. År 2024 var det tänkt att NASA skulle skicka fler astronauter till månen, däribland den första kvinnan, men uppdraget har drabbats av en rad förseningar. Därför har NASA flyttat fram uppdraget till tidigast 2025.

Innan dess ska två obemannade resor till månen genomföras inom NASA:s månlandningsprogram Artemis, som kallas Artemis I och II. I det första uppdraget Artemis I ska en Orion-kapsel sändas upp med NASA:s så kallade Space Launch System (SLS) som kommer vara världens mest kraftfulla operativa raket. SLS är en tung, avancerad rymdraket som är konstruerad för att klara av uppdrag utanför jordens omloppsbana. Raketens bränsletank är den största i världen och fylls med flytande väte. Den mäter upp till 40 meter på höjden och har en diameter på cirka 8,5 meter.

SLS var ursprungligen tänkt att göra sin första flygning redan 2016, men sedan dess har uppsändningen flyttats fram åtta gånger och Artemis I kommer därmed bli det första uppdraget där SLS används.  

Själva kapseln som SLS-raketen ska ha med sig kallas Orion och består av en besättningsmodul som ser ut som en konformad kapsel och har plats för upp emot sex astronauter. 

SLS och Orion kommer att transporteras till Launch Pad 39B där farkosten och kapseln ska kunna förberedas för Artemis I-uppdraget och genomgå ett antal tester. NASA undersöker för närvarande det exakta datumet för flytten.

Artemis I och Artemis II ska sändas till månen och tillbaka utan besättning ombord och kommer heller inte att landa på månen. De två första Artemis-uppdragen ska istället förbereda för NASA:s kommande Artemis III-uppdrag som slutligen ska ha med sig astronauter ombord för att då också landa på månen. Målet med Artemisuppdraget är att slutligen kunna använda erfarenheterna och testa tekniken från månlandningen i de mer långsiktiga planerna att genomföra bemannade rymdfärder till Mars. 

NASA planerar även att ta fram en mindre rymdstation som ska ligga i omloppsbana runt månen. Rymdstationen ska heta Getaway och är även den en del av Artemis-programmet.

Läs mer om Artemis här

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen