Bloggen - Solsystemet

Okänd raketdel kraschar in i månen

Den 4 mars 2022 kommer en ensam, förbrukad del av en raket slå ner på månens yta med en hastighet av nästan 9 656 km/h. Detta ger forskarna en unik chans att studera hur ett nedslag av den här magnituden fortlöper.
Fullmåne
NASA/Jeff Williams
Ämnen:
´
Publicerad
2022-03-04
Dela artikel:

Idag kommer en raketdel slå ner på månens yta. Rymdorganisationerna är oense om från vilket uppdrag delen kommer, men man har sedan länge vetat exakt när den väntas krascha. Först trodde man att det var del av en Falcon 9 raket som flugit runt i rymden sedan den placerade en vädersatellit i hög omloppsbana runt jorden år 2015. Detta ändrades senare och nu tror man att det istället är en del från ett kinesiskt testuppdrag 2014. Kina nekar dock till detta och det finns inget sätt att få reda på vems raketdelen egentligen är.

Det man vet är att den är ungefär 12 meter lång och väger nästan 4 500 kilo och att den kommer slå ner på månen i en hastighet av nästan 9 656 km/h (6 000 mph) klockan 13:25 svensk tid. Nedslagsplatsen är beräknad till månens ”baksida” nära den enorma Hertzsprung kratern. Detta är helt utom synhåll för teleskop på jorden och även för NASA:s månsatellit Lunar Reconnaissance Orbiter.

När dammet lagt sig, efter ungefär två veckor, kommer dock satelliten att lägga sig i position för att kunna ta en närbild av den pyrande kratern och förhoppningsvis ge lite ny kunskap i hur dessa kratrar skapas. För trots att månen ständigt och jämt (i astronomiska mått mätt) bombarderas av sten från rymden får forskarna sällan en glimt av när det faktiskt händer. Utan att veta exakt vad som skapat en krater kan forskarna bara lära sig en viss mängd saker genom att studera dem. Vet man vad som slår ner, eller åtminstone hur stor den är och vad den består av, kan man lära sig mycket mer. En djupare förståelse för dessa nedslag kommer att hjälpa forskarna att tolka månens karga landskap och de effekter som nedslag har på jorden och andra planeter.