Bloggen - Jordobservation

Vulkanutbrott på Tonga fångat på bild av satelliter

Den 15 januari drabbades ögruppen Tonga av ett vulkanutbrott. Ett enormt askmoln slungades upp i atmosfären och tryckvågen registrerades på andra sidan jorden. Allt fångades på bild av satelliter.
Vulkanutbrott på Tonga
Himawari-8
´
Publicerad
2022-01-17
Dela artikel:

Vid årsskiftet 2014 tillkom en ny ö till önationen Tonga, strax sydöst om Fiji i Stilla havet. Detta efter att vulkanen Hunga Tonga-Hunga Ha'apai fick ett utbrott. Vulkanen befann sig då under havsytan mellan två äldre öar men efter att all aska och sten lagt sig tornade den upp sig 120 meter som en ny landmassa.

Innan jul hade vulkanen ett nytt utbrott, förhållandevis milt men som visade sig skulle skvallra om vad som komma skulle. Två veckor efter nyår, den femtonde januari small det igen, omkring sju gånger starkare än det första och som nu lamslagit hela Tonga och närliggande områden.

Man tror att vulkanen spruckit och att miljontals liter strömmat ner i dess inre efter dagar av mindre aktivitet kring vulkanen. Tror eftersom det är för tidigt för att komma nära vulkanen för att se efter vad som faktiskt hänt. När havsvattnet strömmade in exploderade det och ett askmoln sköt ut i atmosfären, trettio kilometer upp, minst. En efterföljande tsunami sköljde över Tonga och resten av Stilla havet med en direkt höjning av havsnivån på över trettio centimeter. Chockvågen registrerades runt om hela världen, så långt som till Skottland.  Man vet ännu inte allt om de direkta skadorna efter utbrottet på de närliggande samhällena men man befarar det värsta.

Den här typen av naturkatastrofer går att mäta och se från rymden med hjälp av satelliter. Bäst data den här gången kommer från den amerikanska vädersatelliten NOAA GOES West (National Oceanic and Atmospheric Administration Geostationary Operational Environmental Satellite) samt den japanska vädersatelliten Himawari-8.

De två satelliterna är så kallade geostationära satelliter. Det betyder att de ligger på ett sådant avstånd från jorden att de snurrar i samma takt som planeten i sin omloppsbana. Det gör att de hela tiden ser samma plats på jorden och i och med det kan de registrera vädersystem och i enstaka fall vulkanutbrott och andra naturkatastrofer. Tillsammans med andra geostationära satelliter skapar de en kontinuerlig bild över hela jorden som man dessutom kan följa i nära realtid då data är öppen. Nedan följer ett par animationer sammansatta av stillbilder från satelliterna. Den första kommer från NOAA GOES West och visar askmolnet med tydliga chockvågor som sprider sig utåt. I den andra animationen ser man utbrottet i infrarött där man kan läsa av mängden aska och svaveldioxid i atmosfären. I den sista animationen ser man utbrottet sett från den japanska satelliten.

Den amerikanska vädersatelliten NOAA GOES West fångade utbrottet i realtid. 

Mätningar i infrarött av askan och svaveldioxidet i atmosfären.

Utbrottet sett från den japanska satelliten.