Den intelligenta roboten Cimon jobbar nu på rymdstationen hero

Den intelligenta roboten Cimon jobbar nu på rymdstationen

Den intelligenta roboten Cimon jobbar nu på rymdstationen
DLR/Nasa
Publicerad
2018-11-21
Dela artikel:

Den 6 juli 2018 skickades AI-roboten Cimon upp till rymdstationen. Nu, cirka fyra månader senare, inleder den sin tjänst som assistent åt astronauten Alexander Gerst.

Alexander Gerst har bott och arbetat på rymdstationen sedan 8 juni 2018. Cimon, Crew Interactive Mobile CompanioN, utgör en del av ett sex månader långt uppdrag för Gerst. Den fem kilo tunga, 3D-printade, medicinbollsstora roboten är den första astronautassistenten i rymden med artificiell intelligens. Den är först och främst ett tekniskt experiment för att testa interaktion mellan maskin och människa i en kosmisk miljö.

Efter två och ett halvt år av förberedelser och otaliga test- och träningssessioner på jorden var det den 15 november äntligen dags att sätta Cimon i arbete på ISS. Alexander Gerst packade upp honom ur sin låda och väckte honom genom att säga ” Wake up, Cimon!” Varpå roboten snabbt svarade "What can I do for you?” Efter en mjukvaruuppladdning till rymdstationen, en mjukvaruuppdatering för Cimon själv och test av ljud och navigeringskameran, satte Alexander Gerst sin nya robotassistent i arbete.

Världspremiären varade i 90 minuter och bestod av en del navigeringstest där roboten flög runt flera varv och rörde sig i alla riktningar. När han var färdigt kunde han lokalisera Gersts ansikte och få ögonkontakt. Efter att sedan bland annat spelat upp en låt, tagit en bild av Gerst och spelat in en kort filmsnutt fick Cimon återvända till sin inkvartering i rymdstationens Columbus-modul.

Läs mer om Cimons första dagar i arbete här.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen