Bloggen - Obemannad rymdfart

BepiColombo redo på startplattan – se uppsändningen live

BepiColombo redo på startplattan – se uppsändningen live
Bildkälla: Esa - S. Corvaja.
´
Publicerad
2018-10-19
Dela artikel:

I morgon bitti, den 20 oktober, 03:45 svensk tid är det dags för rymdsonden BepiColombo att skickas upp och inleda sin resa till Merkurius, den minst utforskade planeten i vårt inre solsystem. Just nu står BepiColombo redo och lastad i Kourou i Franska Guiana, ombord på en av de största och mest kraftfulla raketerna – en Ariane 5.

Bor du i Kiruna? Se uppsändningen hos IRF:

Välkomna att följa uppskjutningen på IRF:s aula på Rymdcampus i Kiruna med direktlänk från Korou klockan 03.00-04.00 lördag den 20 oktober. Stas Barabash, IRF, medverkar.

Välkomna att i efterhand se uppskjutningen från Kourou, klockan 10.00-12.00 lördag den 20 oktober. Jan-Erik Wahlund, IRF, och Tomas Karlsson, KTU, medverkar.
Plats: Universitetshuset i Uppsala, våning två, lokal IX. Värd: IRF och Kungliga Tekniska högskolan.

Uppsändningen visas också live på Esa med start klockan 03.15 svensk tid.

BepiColombo är ett gemensamt uppdrag mellan den europeiska rymdorganisationen Esa och den japanska rymdorganisationen Jaxa och består av tre huvudsakliga delar – två satelliter och en transportmodul.

MIO/MMO, Mercury Magnetospheric Orbiter, är den japanska satelliten som ska studera magnetiska fält och rymdplasma samt solens inverkan på miljön runt Merkurius.
MPO, Mercury Planetary Orbiter, är den europeiska satelliten som har i uppdrag att utforska och kartlägga planeten.
MTM, Mercury Transfer Module, är den transportmodul som tar de två satelliterna till Merkurius.
Tillsamman bildar de tre BepiColombo. 

Resan kommer ta sju år då rymdsonden flyger förbi flera andra planeter på vägen – jorden en gång, Venus två gånger och sex gånger förbi Merkurius innan den slutligen lägger sig i bana runt planeten. Detta är första gången som man kommer utforska Merkurius med två separata rymdfarkoster samtidigt, i det här fallet den europeiska satelliten MPO och den japanska satelliten MIO/MMO.

BepiColombo består av tre huvudsakliga delar. Sett nerifrån har vi transportmodulen MTM, den europeiska satelliten MPO, en krage som den japanska satelliten färdas i under resan till Merkurius för att skyddas från strålning och värme samt högst upp MIO/MMO, den japanska satelliten.

Bildkälla: ESA/ATG medialab.