Bloggen - Obemannad rymdfart

Copernicus varnar för farlig isspricka

Copernicus varnar för farlig isspricka
Copernicus Sentinel data, Esa
´
Publicerad
2017-03-03
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Copernicus är ett europeiskt rymdprogram som övervakar landytor, hav och atmosfär. Förutom klimatövervakning så kan Copernicus bidra med information om förändringar kring vegetation, ökenutbredningar, havsis och algblomningar.

Sentinel-1 och Sentinel-2 är två miljöövervakningssatelliter som ingår i Copernicus. I oktober förra året upptäcktes genom satelliterna en gigantisk spricka i isen nära forskningsstationen Halley VI på Antarktis. Halley VI är både arbetsplats och bostad för runt 70 forskare under sommarhalvåret och motsvarande 20 forskare under vinterhalvåret.

Sprickan, som tilldelats öknamnet Halloween Crack, har gjort att man har valt att låta Halley VI vara obemannat under vintern. Under november och decembermånad ökade sprickan med hela 600 meter, dagligen. Sentinel-1 och Sentinel-2 gör det möjligt för forskare att i detalj och nästan i realtid följa utvecklingen av Halloween Crack som i dagsläget växer med ca 200 meter per dag.

Data som Copernicusprojektet samlar in är helt fritt att använda och förhoppningarna är att programmet ska bidra med kunskap utöver miljöförändringar som Halloween Crack. Hur luftkvaliteten ser ut beroende på var i världen du befinner dig, eller var solceller ger bäst effekt är exempel på vad forskare hoppas kunna få ökad förståelse i med hjälp av information från rymdprogrammet.

I nästa vecka blir Copernicus familjen större. Den 6 mars klockan 22:49, lokal tid, skjuts en Sentinel-2B satellit upp i rymden från Kourou i franska Guayana. Besök oss på Rymdkanalen då, så berättar vi mer!

Läs mer om Halloween Crack här!