Bloggen

Hur påverkas blodkärlen i rymden?

På rymdstationen ISS pågår just nu forskning om hur blodkärlen påverkas av tyngdlöshet.
NASA.
´
Publicerad
2016-05-02
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En grupp forskare undersöker hur kroppens blodkärl påverkas av tyngdlöshet. Det är blodkärlsceller, det allra innersta lagret av våra blodkärl, som studeras i hopp om att hitta nya behandlingar för cirkulationssjukdomar.

Experimentet heter SPHEROIDS och leds av forskare från Magdeburguniversitetet i Tyskland. De vill ta reda på hur våra blodceller, så kallade endotelceller, växer och påverkas om de inte utsätts för gravitation. Genom att förstå hur de reagerar i tyngdlöshet hoppas man kunna utveckla helt nya behandlingar för människor som lider av cirkulationssjukdomar.  

Forskarna vill använda resultaten av experimenten för att odla de allra minsta blodkärlen i provrör. De små venerna kan sedan användas för transplantation, men också för tester av läkemedel och på så sätt minska antalet djurförsök.

SPHEROIDS skickades upp till rymdstationen med SpaceX rymdkapsel Dragon den 8 april i år. Väl på plats placeras cellerna i det europeiska laboratoriet Columbus. I en vecka ska cellerna växa och reproducera sig på rymdstationen. De ska sedan växa i ytterligare sju dagar tillsammans med en näringslösning som säkerställer att de inte förändras innan de ska testas igen på jorden efter totalt 30 dagar i rymden.

Långvariga vistelser i rymden är en utmaning för astronauternas muskler, immunsystem och hjärt- och kärlsystem. De hälsoproblem som kan uppstå efter att ha tillbringat långa perioder i tyngdlöshet orsakas bland annat av förändringar i just endotelcellerna.

Hos den tyska rymdorganisationen DLR kan du läsa mer om experimentet.