Bloggen

Så hjälper vi jorden från rymden

Satelliten Sentinel-1 är en del av miljöövervakningsprogrammet Copernicus.
ESA/ATG medialab.
´
Publicerad
2015-10-20
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Via satelliter i rymden kan vi studera hur jorden mår. Det kallas fjärranalys. Den här veckan samlas forskare, företag och myndigheter i Stockholm för att utbyta information och idéer om just detta.

 

Miljöövervakningsprogrammet Copernicus finns i fokus när konferensen Fjärranalysdagarna öppnar imorgon. Fjärranalysdagarna ska glänta på dörren till en helt ny verklighet med oanade möjligheter för myndigheter, företag och forskningsinstitutioner. Till exempel hur Copernicus och dess öppna, fria data och tjänster görs tillgängliga för användning inom olika samhällstillämpningar och forskning. Konferensen syftar även till att sprida information om vad som pågår inom det svenska fjärranalysområdet.

 

Vi har tidigare gjort tre filmer där Rymdstyrelsens fjärranalysexpert Göran Boberg berättar om Copernicus och hur det fungerar, se dem här!

 

På Fjärranalysdagarnas program står ett trettiotal föredrag som bland annat tar upp hur man kartlägger grönområden i tätorter via satellit och om fjärranalysens roll i en ny rymdstrategi för nytta och tillväxt.

Satellitbild över Venedig och det vatten som omger staden.
Satellitbild över Venedig och det vatten som omger staden.

 




Källa: Copernicus Sentinel data (2015)/ESA/RBINS.

Fjärranalysdagarna hålls varje år. Här kan du hitta mer information om tidigare års konferenser.