Bloggen

3D-kartor skapade med satellit hjälper klimatet

3D-karta över mangroveskog i Bangladesh.
DLR TanDEM-X data
´
Publicerad
2015-02-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

En ny metod för användning av satellitradardata gör det nu möjligt att skapa 3D-kartor över jordens naturresurser. Programmet heter POLinSAR och ska ge forskare världen över bättre förståelse för jordens klimatförändringar.


POLinSAR är en fjärranalysteknik där radardata från fler satelliter sätts samman för att bilda 3D-kartor över jordens skogsområden. Mätningarna visar mängden biomassa och kol som lagras i jordens skogar. Det ger oss betydelsefull information om den globala kolcykeln och kunskap om hur vi kan mildra klimatförändringar. Tekniken har arbetats fram under de senaste 10 åren men är nu så pass färdig att den kan börja användas fullt ut.


Och ännu bättre ska det bli. När Esa skickar upp sin satellit Biomass om fem år ska informationen från de båda programmen sättas ihop för att ge oss mer heltäckande kunskap. De ska hjälpa både forskare och exempelvis FN:s klimatpanel att övervaka jordens förändrande skogsmassa, öka kunskap om skogens ekosystem och ge avgörande stöd för bättre skogsvård.


Foto av skog i Bangladesh tagen av Envisat.
Foto av skog i Bangladesh tagen av Envisat.

 




Källa: Esa