Bloggen

Nya framsteg för Cluster-satelliterna

Nya framsteg för Cluster-satelliterna
´
Publicerad
2013-09-26
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

 


Nyligen gjorde ESA:s Cluster-satelliter en närgången och spännande mätning, i 23 000 km/timme. Sedan år 2000 har de fyra identiska satelliterna undersökt jordens magnetosfär. Och för ett par dagar sedan gjorde två av dem, C1 och C3, en manöver som placerade dem bara 4 km från varandra. Så nära varandra har de aldrig tidigare varit. Det gjorde att de kunde hämta in värdefull och väldigt detaljerad information.


Cluster består av fyra identiska satelliter som flyger i formation för att studera samspelet mellan solvinden och jordens magnetosfär. Det är en svindlande tanke att allt det här händer mellan 19 000 och 119 000 km ovanför jorden i en hastighet av 23 000 km/timme.


Vi frågade Mats André på IRF (Institutet för rymdfysik) i Uppsala vad han tycker om Cluster-satelliternas senaste framsteg.


Jag hade förväntat mig mycket från Cluster, men inte så här mycket...


Det är inte så att fyra satelliter ger fyra gånger så mycket kunskap, utan med fyra satelliter kan vi göra helt nya saker som var otänkbara med enstaka satelliter. En grej som jag tycker är spännande är hur något som händer i små områden, några kilometer tjocka, kan påverka mycket större områden på flera 100,000 kilometer. Partiklar som får energi i små områden sprider sig i mycket större områden. Det är så energi från solvinden kan ta sig igenom jordens magnetfält och ställa till alla möjliga saker. Till exempel att ge några få elektroner mycket höga energier.


"Garantitiden" på satelliterna var två år. Vi var väl inte förvånade att det mesta höll ett par extra år. Men nu har vi kört i 13 år, och tänker köra i 16, om allt fortsätter att hålla. Utan möjlighet till någon service av satelliterna eller dom vetenskapliga instrumenten på plats.