Bloggen

Gästbloggare: Airway Monitoring – luftvägar och rymddamm

Gästbloggare: Airway Monitoring – luftvägar och rymddamm
´
Publicerad
2013-09-10
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Efter en lyckad ansökan till European Space Agency, ESA, blev vårt forskningsprojekt ”Airway Monitoring” (övervakning av luftvägarna) år 2009 antaget som ett kommande försök på den internationella rymdstationen, ISS.

Så, vad handlar vår forskning om? Jo, både på jorden och i rymden kan vi drabbas av inflammerade luftvägar med andningssvårigheter som följd. Exempelvis då vi andas in en stor mängd damm och partiklar. Och det här är något som astronauter är mer utsatta för än vi andra – i rymden finns nämligen ingen gravitation som får dammet att falla ner på marken. Tänk er själva att allt damm ni har omkring er på hyllor och golv skulle sväva runt i luften! Som om det inte var nog kommer de rymdfarare som tar sig till månen och Mars dessutom att stöta på mån- och Mars-damm. Jag vet att rymddamm inte låter särskilt otäckt, men faktum är att just det här dammet är både vasst, reaktivt och elektriskt laddat och kan därför skada astronauternas luftvägar.

Vid inflammation i luftvägarna ökar halten av ämnet kvävemonoxid i utandningsluften. Så med andra ord kan man bevisa att en person har just luftvägsinflammation genom att mäta halten kvävemonoxid vid utandning. Det här görs redan idag här på jorden, men vår tanke är att denna metodik även ska finnas med på ISS och under framtida utforskning av månen, Mars och asteroider. Vårt projekt förbereder för sådana mätningar i framtiden, men innebär även ren grundforskning som kan främja människors hälsa här på jorden.


Bild: Den gröna pilen pekar ut var på rymdstationen som försöken kommer att göras.

Sedan 2009 har vi bland annat gjort massor av undersökningar i tryckkammaren på Karolinska Institutet här i Sverige. Vi har också fått godkänt att utföra vårt experiment uppe på ISS samt arbetat en hel del med att ta fram den teknik som behövs. Nu återstår finslipning, att utbilda astronauterna och att faktiskt skicka upp våra instrument till ISS under början av 2014. I dagsläget har vi rekryterat en europeisk samt två amerikanska astronauter som ska vara våra första försökspersoner på ISS med start i mitten av 2014.


Bild: Valeri Tokarev är kosmonaut och en av de frivilliga försökspersonerna. Här under en tidigare försöksserie där han andas ut och luften analyseras.

//Lars

Kan du inte få nog av Lars Karlsson och hans spännande forskning? Kika då på Rymdkanalens filmklipp från 2009.