Bloggen

Världens största rymdteleskop på väg mot pension

´
Publicerad
2013-03-14
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Rymdteleskopet Herschel är på väg att pensioneras. Inom de närmaste veckorna förväntas farkostens kylmedel att ta slut och efter mer än tre år i universum avslutas den spännande resa som påbörjades i maj 2009. Herschel är fortfarande det största rymdteleskop som någonsin sänts upp. Bara teleskopets spegel mäter 3,5 meter i diameter. Jämför detta med Hubbles teleskopspegel som ”bara” är cirka 2,5 meter i diameter.

Rymdkanalen tog kontakt med forskaren Carina ”Rymd-Carina” Persson som är astronom på Onsala rymdobservatorium. Hon har använt mycket av Herschels data i sin egen forskning.


Bild: Carina "Rymd-Carina" Persson har använt Herschels data i sin forskning.

Vad har Herschel betytt för forskarna?
- Herschel har levererat mängder av fantastiska data från sin position 1,5 miljoner kilometer från jorden med hög känslighet i ett tidigare till stora delar outforskat våglängdsområde. Herscheldata har ibland kunnat bekräfta och ibland kullkastat teorier om planet- och stjärnbildning, interstellär kemi, kometer, månar, stjärnor och galaxer. Bara några få timmar av Herschel-observationer har gett astronomer tillräckligt med data för att hållas sysselsatta i åratal. Så mycket jobb återstår att tolka de stora datamängder som producerats under dessa fyra år för att arbeta fram nya modeller och ny kunskap om universum.

Arbetar du själv fortfarande med data från dina studier där du har använt Herschel?
- Jag har själv använt Herschel för att observera molekyler i det interstellära mediet och stjärnbildande områden och även jag har jobb kvar i flera år framöver. Just nu analyserar jag data där vi letat efter nya molekyler som inte varit möjliga att detektera tidigare. Det är både spännande och svårt eftersom vi inte har några andra resultat att jämföra med - ingen har ju kunnat göra detta tidigare!

Vet du om det är någon efterföljare till Herschel på gång?
- Efterföljare till Herschel har naturligtvis diskuterats och jobbats med i åratal. James Webb Space Telescope med planerad uppskjutning 2018. SOFIA som är ett flygburet observatorium som genomförde sina första observationer 2010 och flyger på över 13 000 meters höjd med en modifierad Boeing 747 SP, samt det japanska teleskopet SPICA med planerad uppskjutning 2018.

Det finns ytterligare ett antal vilda, storslagna och ovissa planer, men framtiden får utvisa vad som händer. Helt klart är i alla fall att framtiden ser spännande ut!

Här kan du se några av de foton som Herschel tagit genom åren.