Bloggen

Tillbaka från meteoritexpeditionen

Sommaren 2006, när meteoriten sågs på himlen.
Martin Lyngdal
´
Publicerad
2012-07-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Ja alltså inte jag då, tyvärr, utan den grupp med forskare och doktorander som i förra veckan gav sig upp till Somasjärvi på den nordliga gränsen till Finland för en meteoritexpedition. I tisdags kom de tillbaka så vi ringde upp Asta Pellinen-Wannberg, professor vid Umeå universitet för att ta reda på hur det hade gått.

Men först lite bakgrund - för sex år sedan, den 7 juni 2006 vid midnatt, observerades ett stark eldklot ovanför Tromsøregionen. Det är nu delar/fragment av denna som flera forskargrupper letar efter. Först ut var en norsk expedition och nu är det alltså Sverige som riktar in sig på områden längre västerut än var den norska expeditionen letade.

Till Somasjärvi tog sig expeditionsmedlemmarna med helikopter och väl framme slog de läger. De har enligt Asta fått uppleva alla sorters väder - snö, värme, blåst och myggor.

När expeditionen har letat efter meteoritfragment har de använt sig av starka magneter som de satt på stavar, någon använde till och med sitt fiskespö. Sedan har det blivit en hel del traskande. Men på tredje dagen så blev det napp, inte fisk då, utan de upptäckte magnetiskt stoft. Detta kommer nu skickas till ett labb för analys. Så håll tummarna för att det är meteoritstoft!

Asta hoppas på kunna göra en ny meteoritexpedition till samma område nästa år för att kunna kartlägga stoftområdet.

På frågan varför letar man efter meteoriter, och vad man kan lära sig från dem i fall man hittar några svarar Asta:

"Tanken på att hitta en meteorit som man har sett komma från rymden fascinerar både forskare och allmänheten. Meteoriternas sammansättning kan berätta om varifrån de kommer och när i solsystemets historia deras ursprungskroppar skapades".

Helt klart är det fascinerande, eller hur?
 


Bild: Expeditionens medlemmar undersöker magnetiskt stoft. Rick McGregor, IRF.


Gänget hittar magnetiskt stoft