Norrsken, även kallat polarsken, uppenbarar sig vanligtvis som dansande grönblått ljus på den klara natthimlen. Norrsken bildas när laddade partiklar från solen fångas upp av jordens magnetfält och kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär, jonosfären. Norrsken är vanligast i just norr men kan faktiskt uppkomma i hela Sverige.
Norrsken
Hussameldin Ahmed
´
Publicerad
2021-06-02
Dela artikel:

Norrsken - Hussameldin Ahmed

Auroran stiger som en krona från toppen av Lapplands Drottning Áhkká-berget som är en av de högsta bergen i Sverige.  Fullmånen sitter nära och lyser upp det frusna landskapet som blev fotograferat efter fyra timmars väntan i -29 grader celsius.

Norrsken, Aurora Borealis, eller även kallad Polarsken uppenbarar sig som virvlande floder av gröngult ljus. Det dansar och rör sig nyckfullt, ibland knappt märkbart, för att plötsligt växa sig intensivt levande.

Norrskenet uppstår när partiklarna kolliderar med atomer och molekyler i jordens övre atmosfär (jonosfären) och förvandlar kinetisk energi till visuellt ljus. Beroende på vilket ämne de kolliderat med ger de olika färger vi ser i polarskenet.

Den vanligaste färgen är det gulgröna som vi ser på bilden. Det kommer från atomärt syre som bildas på ungefär 100–140 km höjd. Men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.

Om du vill se norrsken i Sverige så har du bäst chanser om du befinner dig i Norrland under vinterhalvåret. Polarsken förekommer i många olika former, men gemensamt för dem alla är att de sällan är oförändrade under längre tid än några minuter. 

Polarskensforskning fick ett uppsving under rymdålderns intåg vid 1900-talets mitt, då ämnet rymdfysik föddes och det blev möjligt att klarlägga vad som orsakar norrsken genom mätningar på plats i rymden. Hur accelerationen av de elektroner som ger upphov till polarsken när de kommer ner i atmosfären egentligen går till, och hur energi överförs från solvinden är fortfarande inte helt klarlagt, även om huvuddragen är kända. Svensk norrskensforskning fick ett uppsving i och med grundandet av Kiruna Geofysiska Observatorium 1957.

På senare år har de svenska forskningssatelliterna Viking (1986–1987), Freja (1992–1995) och Astrid-2 (1998–1999) gett viktiga bidrag.

Läs mer om norrsken här

Bildteknisk information

Bilden är tagen i Stora Sjöfallets Nationalpark i Lappland den 26 januari 2021 klockan 00.48.

Sedan Hussameldin Ahmed kom till Malmö för två år sedan har han besökt många platser runtom i Sverige. Sveriges natur har fascinerat, oavsett om det är det öppna landskapet, de höga antalet områden med låga ljusföroreningar eller förmånen att få se norrskenet och det är det som fick Hussameldin Ahmed att lära sig om astrofotografering.

Vad är roligast med att fota rymden?

Helhetsupplevelsen tar dig bort från det dagliga livet och ger dig ett helt annat perspektiv. Man inser hur enorm rymden runt oss är och att vi bara är en liten liten punkt i dess oändliga ocean.

Tips till andra som vill fota rymden?

Ha tålamod. Det är tålamodet som är nyckeln. Läs på om det du vill fotografera och sök efter platser med låg ljusförorening. Ha alltid med extra batterier till kameran och håll dig varm. Även sommartid kan nätterna bli kalla.

Hur känns det att vara en av vinnarna?

När jag först fick reda på det hade jag svårt att tro att jag var en av vinnarna. Känner mig väldigt hedrad och det är ett stort steg för mitt framtida fotograferande. Är glad över att det finns en tävling som visar andra människors verk och ser verkligen fram emot att se, och bli inspirerad av de andra fotografernas bilder.