Bloggen - Utbildning

Rymdstyrelsen blåser upp planeter

På måndag öppnar Rymdstyrelsens utställning Planetgatan i Helsingborg. Vi tjuvstartar och blåser upp de jättelika planeterna, som ska hänga som gigantiska bollar över besökarnas huvuden.
Venus som badboll
Rymdstyrelsen
Ämnen:
´
Publicerad
2022-05-25
Dela artikel:

Planetgatan är en spektakulär utställning på Sundstorget i Helsingborg, där besökare kan uppleva planeter på nära håll och lära sig mer om vårt solsystem. Bakom initiativet står Rymdstyrelsen, som medverkar med många olika aktiviteter på den internationella stadsmässan H22 City Expo.

Att blåsa upp månen och de åtta planeterna är inte helt lätt. Planeterna är mellan en och fyra meter i diameter, och det tar runt 30 minuter per planet att blåsa upp med hjälp av en stark pump. Men det är viktigt att se till att planeterna är hela och att allt fungerar inför helgens upphängning i Helsingborg.

Venus som badboll
Rymdstyrelsen

Det tar nästan 30 minuter att blåsa upp Venus, som är två meter i diameter. 

Minst i Planetgatan är månen och Merkurius, som båda är en meter i diameter. Mars är något större, en och en halv meter, och därefter kommer i storleksordning Venus, Jorden, Uranus och Neptunus, som alla är 2 meter i diameter. Störst är Jupiter och Saturnus med hela fyra meter i diameter. Jätten Jupiter är också är den största planeten i vårt solsystem med en diameter på 139 822 kilometer i verkligheten, vilket innebär att den är 11 gånger större än jorden. 

Planeterna kommer hänga i trossar och i rätt ordning, från Merkurius till Neptunus. De kommer även att lysas upp med LED-lampor, vilket ger en häftig upplevelse när det skymmer.

Venus som badboll
Rymdstyrelsen

Venus är så stor att den nästan fyller rummet. Alla planeterna är försedda med LED-lampor, som kommer lysa upp när det skymmer på Sundstorget. 

De som går under Planetgatan på Sundstorget i Helsingborg kan lära sig mer om solsystemets alla planeter. Visste du till exempel att Jupiter har 79 månar, att temperaturen på Venus går från 400 grader Celsius på dagen till minus 200 på natten, och att gasplaneten Saturnus i teorin skulle kunna flyta på vatten?

Men du behöver inte vänta på utställningen eller åka till Helsingborg för att lära dig mer om planeterna. På vår nypublicerade sida hittar du massor av information om vårt solsystem och dess planeter.

Att finnas på plats på Helsingborgs internationella stadsmässa H22, som har fokus på hållbar stadsutveckling och smart teknologi, är viktigt för Rymdstyrelsen. Vi bidrar bland annat med samtal och föredrag om hur rymddata och forskning från rymden kan komma till nytta på jorden, till exempel vid modern stadsplanering, för att förebygga naturkatastrofer och att öka användning av jordens resurser.

Det är viktigt att visa att rymdforskning inte bara lär oss om universum, utan även är viktig för vår tillvaro på jorden. Innovativ rymdteknik och rymddata kan bidra till att lösa många av våra utmaningar på jorden, som klimatomställningen och hur vi ska utveckla våra städer till hållbara samhällen i takt med förändringarna.

Kommer du att befinna dig i Helsingborg mellan den 30 maj till 3 juli? Passa då på att besöka Planetgatan för att promenera under planeterna, fotografera dig som astronaut vid fotoväggen eller lyft vikter och känn hur mycket 3 kg väger på Jupiter. Du kan också delta i något av de intressanta samtal som vi på Rymdstyrelsen bjuder in till:

16 juni 14.00 – 17.00, Hamntorget. Så hjälper rymden oss att bygga hållbara samhällen: https://www.h22cityexpo.se/program/sa-hjalper-rymden-oss-att-bygga-hallbara-samhallen

16 juni, 13.00-13.30, Helsingborgs Konserthus. Samtal om rymdmat med Christer Fuglesang https://www.h22cityexpo.se/program/samtal-om-rymdmat-med-christer-fuglesang 

16 juni 17.10-17.50.  H22 Arena, Huvudscenen.  Tillbaka till månen och när åker vi till Mars? Med Christer Fuglesang. https://www.h22cityexpo.se/program/huvudscen-16-juni