Solar Orbiter tar extremt detaljerad bild av solen hero

Solar Orbiter tar extremt detaljerad bild av solen

Solen har varit av vetenskapligt intresse i århundraden, men ännu finns det mer kvar att lära. ESA:s rymdsond Solar Orbiter studerar just nu solen på nära håll, och har nu tagit den mest detaljerade bilden av hela solskivan någonsin.
Solen i helbild
ESA & NASA/Solar Orbiter/EUI team; Data processing: E. Kraaikamp (ROB)
Den mest detaljerade bilden av hela solskivan hittills.
Publicerad
2022-03-30
Dela artikel:

Bilden visar solen så som rymdsonden Solar Orbiter ser den i extremt ultraviolett ljus, från ett avstånd på cirka 75 miljoner kilometer. Bilden är en mosaik av 25 enskilda bilder som togs den 7 mars av det högupplösta teleskopet i instrumentet Extreme Ultraviolet Imager (EUI). Bilden är tagen vid en våglängd på 17 nanometer, i det elektromagnetiska spektrumets extrema ultravioletta område. Den visar solens övre atmosfär, koronan, som har en temperatur på cirka en miljon grader Celsius. Totalt innehåller den slutliga bilden mer än 83 miljoner pixlar i ett rutnät på 9148 x 9112 pixlar. Det gör den till den mest högupplösta bilden av solens hela skiva och den yttre atmosfären, koronan, som någonsin har tagits.

En bild av jorden finns också med för skalans skull, högt upp till höger bredvid solen.

Här kan du se bilden i större format och zooma in i den

Den europeiska rymdsonden Solar Orbiter studerar solen och dess dynamiska solvindar på nära håll.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen