Bloggen - Bemannad rymdfart

Nästa astronaut på månen

I dagarna rullar NASA:s enorma raket Space Launch System (SLS) ut från hangaren till uppsändningsrampen på Kennedy Space Center i Florida, USA. Det är med hjälp av denna typ av bärraket som människan ska återvända till månen inom Artemisprogrammet. En av kandidaterna att få åka till månen är den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir.
Illustration av raketen SLS
NASA
Illustration av raketen SLS.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-03-14
Dela artikel:

Den amerikanska rymdstyrelsen NASA har meddelat att de under denna vecka kommer att rulla ut den första prototypen av raketmodellen Space Launch System (SLS) inför den första provflygningen som fått namnet Artemis 1.

Artemis 1 är första steget som tas inom månprogrammet Artemis. Uppdraget går ut på att sända en tom kapsel, av samma modell som senare ska bemannas av astronauter, till månen och tillbaka. Orion-kapseln ska sändas upp med NASA:s nya, och världens mest kraftfulla, operativa raket. SLS är en tung, avancerad rymdraket som är konstruerad för att klara av uppdrag utanför jordens omloppsbana. SLS mäter över 111 meter på höjden och har en diameter på cirka 8,5 meter.

SLS var ursprungligen tänkt att göra sin första flygning redan 2016, men sedan dess har uppsändningen flyttats fram åtta gånger och Artemis I kommer därmed bli det första uppdraget där SLS används. 

Målet med Artemisprogrammet är att återvända till månen. Ingen människa har vandrat på himlakroppen sedan 1972 och tanken är att ny forskning och teknikutveckling kopplat till månen ska kunna användas för vidare rymdfärder ut i universum.

Jessica Meir en av kandidaterna

En av astronauterna som tagits ut som kandidat att bli en av de första att åka till månen inom Artemisprogrammet är den amerikansk-svenska astronauten Jessica Meir. Tillsammans med 18 andra tillhör hon det NASA kallas för The Artemis Team. Vilka av dessa 18 som faktiskt får åka och när är ännu inte bestämt.

Jessica Meir är född i Caribou, Maine i USA. Hennes föräldrar träffades i Västerås dit fadern flyttat från Israel innan de bosatte sig i Maine. Detta har gett Meir dubbla medborgarskap och förutom Engelska pratar hon även Ryska och Svenska. Hon har även studerat svenska på Stockholms universitet.

År 2013 blev Meir uttagen till NASA:s astronautprogram med en lång rad studier bakom sig. Hon har en kandidatexamen i biologi, en masterexamen i rymdforskning samt en doktorsexamen i marinbiologi. Inom sin karriär som marinbiolog har hon bland annat studerat djur som lever i extrema miljöer och som astronaut har hon bidragit till forskning om hur människan påverkas i tyngdlöshet.

Bland de övriga astronauterna återfinns Meirs vän och kollega Christina Koch. Tillsammans utförde de världens första rymdpromenad med enbart kvinnor i såväl kontrollrummet som i rymden hösten 2019 då de båda befann sig på den internationella rymdstationen.