Bloggen - Astronomi

Solar Orbiter fångar jätteutbrott från solen på bild

Rymdfarkosten Solar Orbiter har lyckats ta en unik bild av ett enormt utbrott på solen. Det är första gången en kamera fångar ett utbrott av den här storleken på samma bild som hela solskivan, vilket gör den unik. Som tur är var utbrottet riktat bort från jorden.
Utbrott på solen.
Solar Orbiter/EUI Team/ESA & NASA
Utbrottet på solen fångat på bild av Solar Orbiter.
Ämnen:
´
Publicerad
2022-02-18
Dela artikel:

Den europeiska rymdsonden Solar Orbiter studerar solen och dess dynamiska solvindar på nära håll. Den ger oss mer detaljerade bilder av solen än vad som tidigare varit möjligt och förhoppningsvis ger det oss bättre förståelse för vår närmaste stjärna och hur den påverkar rymden och miljön runt jorden. 

Sedan uppsändningen i februari 2020 har allt gått väldigt bra med Solar Orbiter och den ansvarige forskaren på den europeiska rymdorganisationen ESA, Dr. Daniel Müller, har sagt att:

- Jag kunde inte vara mer nöjd med Solar Orbiters prestanda och de olika team som håller den och dess instrument i drift. Det har varit ett verkligt lagarbete under svåra omständigheter i år, och nu börjar vi se att dessa ansträngningar verkligen lönar sig.

Det senaste från rymdsonden är att den lyckats ta ett unikt fotografi av ett enormt utbrott på solen. Det var den 15 januari som en så kallad protuberans, enorma gas- och plasmamoln som kastas ut från solens yta, sköt flera miljoner kilometer ut i rymden från solen. Detta lyckades Solar Orbiters instrument FSI (Full Sun Imager) fånga på bild. Det unika i bilden är att hela solen även syns. Instrument ombord på andra rymdsonder, exempelvis satelliten SOHO, ser ofta denna typ av utbrott men då på närmare håll än Solar Orbiter, eller med solen blockerad av en skiva på instrumentet så det inte ska bländas av solen.

Dessa utbrott, som även brukar kallas solstormar i dagligt tal och som bland annat ger oss norrsken, kan vara förödande för tekniken på jorden. De laddade partiklarna kan slå ut satelliter och elnät och de kommer oftast helt utan förvarning. Det är därför farkoster som Solar Orbiter är så viktiga. Med hjälp av dess data kan vi förhoppningsvis förstå solen bättre och ställa prognoser över stjärnans nyckfulla beteende. Vet vi om att det kommer en solstorm kan vi helt enkelt sätta tekniken i ett skyddat läge i väntan på att den ska dra förbi.