Nya Galileo-satelliter till omloppsbana hero

Nya Galileo-satelliter till omloppsbana

Två nya satelliter inom det europeiska navigationssystemet Galileo ska i dagarna sändas upp i omloppsbana. Detta stärker systemet som världens mest exakta navigationssystem, som dessutom är fritt och tillgängligt för alla.
Galileo satellit
ESA-P. Carril
Illustration av en Galileo-satellit i omloppsbana.
Publicerad
2021-12-01
Dela artikel:

Europas eget satellitnavigeringssystem, Galileo, har sedan den första satelliten sändes upp år 2011 blivit världens mest exakta navigeringssystem och levererar noggrannhet på meternivå, tillgängligt varsomhelst på jorden.

Det är inte många som tänker på att GPS är ett amerikanskt varumärke medan samlingsnamnet för själva tekniken egentligen är GNSS som står för Global Navigation Satellite Systems. Galileo är det europeiska systemet som ägs av EU, utvecklas av ESA och driftas av EUSPA. Det är det enda systemet som inte är privatägt och data är fritt att använda för alla. Det ryska heter Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema (GLONASS) och det kinesiska Beidou. Moderna telefoner och andra mottagare i Europa kan koppla upp till flera av de globala systemen för att nå så stor exakthet som möjligt, speciellt i urbana miljöer.

Idag finns det 22 Galileo-satelliter i omloppsbana 23 222 km över våra huvuden och där varje satellit har en omloppstid på cirka tolv timmar. Satelliterna i rymden stöds av ett globalt så kallat marksegment som håller kontakt med satelliterna. Det är lika viktigt med ett välfungerande system på marken som i rymden för att få allt att fungera som det ska.

I dagarna ska ytterligare ett par Galileo-satelliter sändas upp och förstärka konstellationen. Det görs med en Soyuz-raket från den europeiska rymdbasen i Franska Guyana.

Under 2021 och 2022 kommer ytterligare totalt sex satelliter sändas upp och utöka den befintliga konstellationen. När antalet satelliter går upp över 30 i omloppsbana kommer äldre satelliter pensioneras. En ny generation av Galileo-satelliter, med förbättrade navigeringssignaler och kapacitet, är redan under utveckling och uppsändningarna förväntas starta 2025.

Läs mer om Galileo på ESA:s webb

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen