Fyra nya Galileo-satelliter redo att positionera dig hero

Fyra nya Galileo-satelliter redo att positionera dig

Fyra nya Galileo-satelliter redo att positionera dig
ESA-CNES-Arianespace / Optique video du CSG – JM Guillon
Publicerad
2017-12-11
Uppdaterad
2018-03-15
Dela artikel:

Brukar du också förlita dig på den lilla blåa pricken i telefonens kartapplikation när du är i en ny stad? Det är tack vare satelliter i jordens omloppsbana som du kan se exakt var du befinner dig på din telefonskärm. Vi har sedan länge kunnat använda den amerikanska GPS-signalen för att positionera oss, men sedan ett år tillbaka kan man även använda sig av Europas eget oberoende navigeringssystem – Galileo.


På tisdag är det dags att sända upp fyra nya satelliter i omloppsbana från den europeiska rymdbasen i Kourou, Franska Guyana. Det är nummer 19 till 22 som ska upp denna gång. Totalt ska 24 satelliter upp i omloppsbana. Du kan följa uppsändningen direkt på tisdag kväll, svensk tid.


Om Galileo
Galileo är ett system för satellitnavigering som utvecklas på uppdrag av EU och den Europeiska rymdorganisationen ESA. Systemet är kompatibelt med bland annat de tidigare amerikanska navigationssystemen GPS. Det innebär att en GPS-mottagare ska kunna användas för att ta emot Galileo-signaler. Galileo skall möjliggöra positionsbestämning med meterprecision över hela jordklotet. Den stora precisionen beror på att satelliterna har ytterst noggranna tidssignaler. Galileo är ett civilt navigationssystem, till skillnad från GPS som är utvecklat för den amerikanska militären, men som kan användas av alla. Galileosatelliterna befinner sig i en så kallad MEO-bana på ca 23 000 km höjd ovanför jordens yta.

WebDewey-kategori
×

WebDewey är ett lexikaliskt beskrivande vokabulär, som klassificerar materialet på ett strukturerat sätt. Varje term har ett internationellt gångbart webdewey-nummer och ett svensk termnamn. Läs mer om svenska WebDewey hos Kungliga Biblioteket.

Rymdbloggen