Bloggen - Jordobservation

Galileos första tio år

Satellitnavigeringssystemet Galileo brukar beskrivas som Europas svar på GPS-systemet. Det ger oss på marken positionsbestämning med meterprecision och nu har det funnits i över tio år. Galileos infrastruktur förbättras ständigt. För närvarande befinner sig 26 satelliter i omloppsbana och en uppsättning nya satelliter kommer snart att komplettera konstellationen.
Galileo Europa
EUSPA
´
Publicerad
2021-10-27
Dela artikel:

Europas eget satellitnavigeringssystem, Galileo, har blivit världens mest exakta och levererar noggrannhet på meternivå, tillgängligt var som helst på jorden.

Det är inte många som tänker på att GPS är ett amerikanskt varumärke medan samlingsnamnet egentligen är GNSS som står för Global Navigation Satellite Systems. Galileo är det europeiska systemet, det ryska heter Globalnaya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema (Glonass) och det kinesiska Beidou. Moderna telefoner och andra mottagare i Europa kan koppla upp till flera av de globala systemen för att nå så stor exakthet som möjligt, speciellt i urbana miljöer. 

Idag finns det 26 Galileo-satelliter i omloppsbana 23 222 km över våra huvuden. Den första sändes upp den 21 oktober 2011. Satelliterna i rymden stöds av ett globalt så kallat marksegment som håller kontakt med satelliterna och gör så de fungerar som de ska. Detta system ska nu uppdateras inför att fler Galileo-satelliter sänds upp i rymden. I december ska två av tolv planerade helt nya satelliter bygga ut konstellationen i omloppsbana.